ZE ŽIVOTA: MOJE RITUÁLY V TĚHOTENSTVÍ

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Oslo Skin Lab.

Po delší době se zase vracím k tématu "péče". Nyní je doba, a vlastně celkově situace, kdy máme hlavu plnou myšlenek, strachu, obav a to hlavně z neznáma. Ač je situace jakkoliv náročná a nečekaná, tak jsem se rozhodla, že se budu snažit co nejvíce žít tak, jakoby se nic nedělo. Možná je to sobecké, ale jelikož mám doma malé dítě a jsem k tomu těhotná, tak je to pro mě (v mých očích) jedno z nejlepších řešení. Je to taková obrana mozku, ač si samozřejmě plně uvědomuji, co se děje, jen se lehce snažím oprostit od velkého tlaku a nátlaku a vyloženě se v tom nerochnit. Protože pokud chci mít doma spokojené dítě, tak na něj nesmím přenášet velkou dávku stresu. A pokud nechci porodit předčasně, což mi hrozí, tak musím být v co největším klidu, pohodě, jakou v tomto pro všechny náročném období umím vytvořit.

Jedna z věcí, na kterou jsem se rozhodla zaměřit jsem i já sama. Před několika měsíci (ono to bude už rok) jsem si vytvořila své rituály v péči o sebe zvenku, i zevnitř. A většinu jsem si zachovala i přes těhotenství.

Počátky tohoto těhotenství byly bouřlivé a to přesně tak, jak první trimestr bývá. Ve druhém trimestru mě to škvrně v břiše začalo šetřit a dodalo mi naději, že opravdu může být každé těhotenství jiné. Jenže přišel třetí trimestr a to byla opět taková facka, že jsem dostala nakázáno ležet a nic nedělat. Od Artyho, ale hlavně od lékařů.

V tuto chvíli by se člověk z toho všeho ale tak akorát zbláznil. Takže nezbývalo nic jiného, než si nastolit pravidla, lépe řečeno rituály. Jedním z nich bylo užívání kolagenu. Na ten se chci dnes zaměřit, protože jakmile jsem veřejně oznámila, že jsem těhotná, tak mi na něj začalo chodit mnoho dotazů. Sepsala jsem tedy nejčastější otázky, které jste mi napsaly do dotazníku na Instagramu a třeba vám pomohou odpovědět na to, co vám vrtá hlavou a s čím si nejste jisté.

Když jsi otěhotněla, přestala jsi užívat kolagen Oslo skin Lab the Solution?
Ano i ne. Přesněji ne, později ano. Ale nehledejte v tom spojitost se samotným produktem. Když jsem plánovala těhotenství, tak jsem si dopředu přečetla určitá doporučení a nabyla jsem dojmu, že to je úplně neškodné. A tak jsem ho po zjištění těhotenství nadále užívala. Jenže pak přišlo krušné období prvního trimestru a já jsem ho musela vysadit, protože mi bylo líto samotného produktu a hlavně mi to přišlo jedno velké plýtvání. V tu chvíli jsem totiž nikdy nevěděla, kdy udržím obsah žaludku, tedy samotný kolagen. A tak jsem si řekla, že bude nejlepší ho na chvíli vysadit. A tak se také stalo. Členství jsem si ale zachovala a doufala, že to brzy přejde.

Kdy jsi ho opět začala užívat?
Začala jsem ho opětovně užívat ve druhé polovině čtvrtého měsíce a to tehdy, když se mi uklidnil žaludek a začalo mi být opět dobře. Tehdy jsem dokonce začala vstávat s obrovskou chutí na ledovou perlivou vodu, do které jsem si kolagen nasypala. Bylo to takové jedno velké uhašení žízně po prospané noci.

Proč jsi ho zase začala užívat, když každá žena v těhotenství září?
Pravdou je, že pro mnoho žen je těhotenství jako takový elixír mládí. S Tobínem jsem to tak také měla. Vlasy jsem měla nádherně husté, lesklé a vůbec mi nepadaly. Pleť jsem měla jako náctiletá, plnou šťávy a mladistvosti. Přesně tak, jak to bývá, když čekáte chlapečka. Přesněji přesně tak, jak se to dle babských rad říká. A tak jsem si říkala, že možná na ten kolagen navážu až ve chvíli, kdy porodím, nebo když vyčerpán tento těhotenský elixír mládí. Jenže tentokrát se nedostavil. Od začátku těhotenství jsem měla pleť příšerně suchou, scvrklou, šupinatou a pokrytou vrstvou odumřelé kůže. Nebo to tak na omak vypadalo. Měla jsem pocit, že si musím dělat každý den peeling, abych tu suchost a odumřelé kousky kůže, které se mi loupaly z kůže, odstranila. Nic nepomáhalo. Bylo to naopak snad i horší a horší. O vlasech nemluvě. Ty mi začaly padat snad ihned po otěhotnění a do toho se začaly příšerně lámat. Ale takovým stylem, že jsem si myslela, že za chvíli budu mít otrhané mikádo. A to podotýkám, že jsem tehdy chodila ke kadeřnici každých 6 týdnů a ta mi vždy konečky zastřihla. Ani to nepomáhalo. Vůbec jsem nevěděla, co s tím a začala se cítit opravdu mizerně. Asi pro žádnou ženu to není příjemné, když se cítí fyzicky mizerně (ač z požehnaného stavu) a k tomu vlastně i psychicky vyčerpaně. A tak jsem si říkala, že kolagen bude opětovní spása. Opravdu jsem tomu věřila a těšila se na chvíli, kdy mi bude lépe a já na tento svůj rituál opět najedu.

Kdy ho nyní piješ? A nedělá se ti po něm zle?
Piji ho stále každé ráno. Je to můj rituál, který jsem si nastolila už téměř před rokem. A to hlavně z důvodu, že kdybych si ho dávala někdy v průběhu dne, tak bych na něj pravděpodobně zapomněla. Takhle si ho připravím ke snídani a sklenička vody mi hydrdatuje tělo po prospané noci. Přesněji to dělám tak, že si naliji sklenici perlivé vody pokojové teploty (když je vychlazená, tak má kolagen tendenci zgelovatět a když je teplota pokojová, tak se ihned bez míchání rozpustí) a nasypu do ní kolagen. V tu chvíli se z perlivé vody stane taková jemná pěna, která je delikátní. Někdy to zkuste. Za mě je to pro mě nejlepší forma, jak si kolagen umíchat.

Zle se mi po něm nedělá, protože nemá žádnou chuť. Mnoho lidí tomu stále nevěří, ale opravdu, když si ho umícháte do vody, zavřete oči, tak nepoznáte, že tam je. Což je jeho obrovská výhoda, protože vás ta chuť neomrzí. Klidně se zeptejte kohokoliv, kdo tento kolagen zkusil. Když se mi ale po ránu motá hlava, což mám celkem často, tak si kupuji jablečný mošt a míchám si mošt, perlivá voda a kolagen. Dodá mi to cukry a můžu lépe fungovat.

Může se kolagen užívat v těhotenství?
Kolagen je doplněk stravy a tak je firmou doporučeno to vždy konzultovat se svým lékařem. Tento kolagen The Solution je ale doplněk stravy vyrábějící se z kůže volně pasoucího se dobytka. Tedy jak já říkám, hodně v uvozovkách to je jako bych si k obědu připravila maso i s kůží a snědla ho. Samozřejmě tak snadné to není a je za tím velká věda a výrobní technologie, ale já si to tak nějak sama sobě vysvětlila. Můj lékař s tím problém nemá a tak jsem ho užívala nadále. Každopádně toto doporučení určitě dodržujte, ač si myslím, že vám lékař řekne úplně to samé a to, že to problém není.

Může se kolagen užívat i při kojení?
Je to úplně to stejné, jako v těhotenství. Opět je zde doporučení to prokonzultovat se svým lékařem, ale opět v tom nevidím problém tak, jako ho nevidím při užívání v těhotenství. Doporučení ale opět dodržujte.

Jaký největší benefit v tom nyní vidíš?
Kolagen The Solution udržuje mou pokožku a vrací jí pružnost, šťavnatost a pěstěnost. To víme. A tak jsem si říkala, že to musí mít vliv i na bříško. Přesněji na pokožku celého těla, tedy i na bříšku. Není to prokázané a vlastně se na to asi nikdo ještě nezaměřoval, nebo o tom nevím. Ale z mého pohledu by to mohlo mít vliv i na pružnost pokožky na bříšku, která se v těhotenství hodně napíná a dostává doslova zabrat. Takže tak trochu skrytě i veřejně doufám, že jakmile porodím, tak užívání kolagenu je takovou prevencí pro to, aby bylo bříško co nejdříve v původním stavu. Jestli to je pravda, to budu moci zhodnotit zanedlouho.
Ještě jsem si dělala legraci, že jelikož moje díte vyrůstá na kolagenu, tak se narodí krásně vyhlazené :-D. Tak uvidíme, co je na tom pravdy. :-)

Viděla jsi opět změnu ve stavu pleti a vlasech?
Nejen to. I na celém těle. Kůži jsem totiž neměla jako zaměněnou nejen na obličeji, ale na celém těle. Zhruba po měsíci a půl užívání jsem ale viděla opět rozdíl. Pleť začala být taková pevnější, šťavnatější a hlavně začala být opět taková hebká. To stejné bylo s tělem. A vlasy? Také se to uklidnilo. Sama jsem zvědavá, co mi na to řekne kadeřnice, protože při poslední návštěvě, to bylo v šestém měsíci mi tvrdila, že čekám jasnou holku, protože takové vlasy u mě za 5 let nezažila. A nyní? Opět jsou plné lesku, tolik nepadají, nelámou se a rychle rostou. Může to být vlivem i těhotenství, ale opravdu se to zlomilo až na konci šestého měsíce.

Jaké rituály jsi opět vrátila do svého života?
Určitě pohyb. Ten mi totiž v začátku těhotenství hodně chyběl, ač musím přiznat, že na příkaz lékaře jsem se nyní dostala opět do fáze, kdy jsem ho musela maximálně omezit a více méně musím jen ležet.
Krom období, kdy se mi chtělo zvracet úplně po všem si držím velký přísun zdravých potravin. V tomto těhotenství mám obrovskou výhodu a to, že mi strašně moc chutná čerstvá zelenina i ovoce, hlavně to křupavé a šťavnaté a svěží. S Tobínkem jsem měla chuť převážně na omáčky, knedlík a smažené. Takže ač se nijak neomezuji a jím opravdu to, na co zrovna mám chuť, tak to hodně prokládám velkým přísunem čerstvých, tepelně neupravených potravin.
Zastávám názoru, že o tělo musíme pečovat zevnitř, ale i zvenku. A tak si snažím dopřávat činnosti, u kterých relaxuji. V počátku to byla návštěva kosmetiky, nyní už nikam nechodím (hlavně teď je to i zakázané), ale už mi ležení na zádech nedělá dobře, takže si tyto relaxační kroky dopřávám doma. Snažím si dělat jednou za čas peeling pleti, dávat si masku, pečlivě pleť mazat, potírat růžovou vodou, olejíčkem, ale i důkladně odličovat a čistit například konjakovou houbou. A bříško a prsa si mažu olejíčkem a krémem na zpevnění pokožky a proti striím. Je to takový příjemný relax po koupeli.

Co si myslíš, že má největší vliv na vzhled naší pokožky? Stačí užívat pouze kolagen?
Kolagen The Solution umí dělat opravdu zázraky a přesně tak, jak jsem to psala své kamarádce, tak to napíši vám. Já tomu produktu opravdu věřím. Vidím rozdíly a určitě mě jeho užívání nakoplo v dodržování i dalších rituálů a zásad. Ono to jde totiž ruku v ruce. Jakmile začnete cvičit, tak máte ze sebe dobrý pocit a tím pádem i lépe jíte. Když lépe jíte, tak se cítíte příjemněji, máte více energie a tak máte i chuť na další aktivity. Když děláte aktivity, které vás naplňují, tak jste šťastná a tedy je vše takové optimističtější. Díky tomu více záříte a okolí vás chvílí a tedy vám vrací to, co potřebujete slyšet, utvrzuje vás v tom, že tato cesta je ta správná a že v tom máte pokračovat. Proto si s chutí zajděte ke kadeřnici, na nehty, ale i na kosmetiku a díky tomu si nakoupíte nové přípravky, které si s chutí budete každé ráno a večer aplikovat, tedy se i důkladně odličovat a své pleti napomůžete. Pokud budete každé ráno pít kolagen a budete to dělat jako já a to, že si nalijete sklenici s vodou, zamícháte ho do ní, vypijete a opět doplníte vodou, abyste vypláchli i ten poslední kousek kolagenu, tak hned po ránu vypijete cca 0,4 litru vody a tím pádem krásně hydratujete tělo po dlouhé noci a celkově vás to nakopne. Všechny tyto kroky jdou ruku v ruce a všechny tyto kroky jsou skvělou cestou k vysněnému cíli zvaném "Cítím se skvěle". A o to nám všem jde. Jediné, co v tom může hrát jinou roli je genetika, věk a stav pleti. Každá máme jiný start a tak samozřejmě i průběh bude jiný. Já jsem dostala genetickou výbavu takovou, že moje pleť je hodně suchá a tedy i plná mimických vrásek od brzkého věku a také se ráda a hodně směji a to sice pomáhá mé duši, ale ne mé pleti, tak se nemohu srovnávat s někým, kdo naopak získal od přírody pěstěnou pokožku, do které se vráska jen tak nezaryje. Na to také myslete, neporovnávejte se a dělejte maximum, abyste se cítila skvěle.

Omlouvám se, že dnes vcelku mluvím hlavně k ženám, ale toto těhotenské téma je spíše ženské, ač kolagen The Solution je určen i pro muže a mnoho jich tento kolagen užívá.


ZÁVĚR
Přemýšlím, jak tento článek zakončit. Původně jsem vám chtěla napsat jen pár řádků a stručně odpovědět na vaše dotazy, ale je vidět, že se potřebuji vypovídat a hlavně, že k tomu tématu mám co říct. Proto bych vám chtěla moc poděkovat za vaši neuvěřitelnou podporu a hlavně odezvu. Ta zpětná vazba je nejvíc a jsem opravdu vděčná za to, že mám na blogu i Instagramu tak skvělou partu lidí, kteří plují na stejné vlně.

Moc se opatrujte a hlavně buďte silné. Toto období překonáme v rámci možností v pohodě hlavně tak, že se budeme vzájemně podporovat a dodávat si pocit, že v tom nejsme samy. A to nejsme. Jsme v tom spolu.

Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí

Žádné komentáře:

Okomentovat