Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 4. května 2016

DEN MATEK: SKOŘICOVÝ KOLÁČ S RICOTTOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI


Den matek je velmi krásný svátek, který je rozšířen po celém světě. Oficiálně připadá den matek na druhou květnou neděli. V ČR je tento svátek ustanoven na 8. května, a začal se slavit roku 1923. 

Jaký je typický dárek pro vaší maminku? Pro tu mojí rozhodně květina a něco sladkého. Proto jsem nasbírala plno kytek, vzala tulipány z vázy a pustila do hodně květinového dortu. Je jemný, jako právě naše maminky jsou. Je sladký, jako právě naše maminky jsou. A je neodolatelný, jako právě naše maminky.

Tak jaký dárek letos budete dávat své mamince? Proč nezkusit zrovna právě tento květinový voňavý koláč?

Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 9

INGREDIENCE:
Korpus:
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g mouky Babiččina volba dortová nebo polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 5 polévkových lžic vlažné vody
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice
Krém:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g ricotty
  • jahodová marmeláda
  • čerstvé jahody
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. A bílky dáme šlehat do tuhého sněhu.
 Tuhý sníh si přendáme do mističky.
Odvážíme si mouku.
 Také cukr.
 Dále olej.
 A vodu.
 Také kypřící prášek a nakonec žloutky. A celé těsto umícháme do dobře propracovaného krému.
Já jsem použila pekáček 15x30 cm. Vymažeme pekáček máslem a vysypeme ho hrubou moukou.
 Do promíchaného těsta vmícháme opatrně bílky.
 A tak skořici.
 Celé těsto nalijeme do pekáčku a dáme péct.
 Zatímco se peče korpus, tak se vrhneme na přípravu krému.

Ušleháme si šlehačku do tuha.
 A přidáme k ní kelímek ricotty.
 Vychladlý korpus namažeme vrstvou marmelády. Ta dodá koláči sladkost. Jelikož  ricotta je jemně slaná.
 A na vrstvu marmelády dáme velkou nadýchanou vrstvu krému.
Ten pak ozdobíme kvítky a čerstvými jahodami.
Tento recept byl připraven pro firmu Babiččina volba.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.   

30 komentářů:

  1. Zatím pro maminku nic nemám, tak ji zkusím potěšit tímto. Díky za tip ;)

    tripsandweekendactivities.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak, musela jsem se tím pochlubit i na instagramu, díky moc :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mám dotaz.
    Mohla bych ricottu nahradit tvarohem?

    OdpovědětVymazat
  3. To ozdobovanie kvetmi je super! http://loveofbratislava.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. To je luxus 👍 máš krásnou zapékací mísu 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, upřímně už ani nevím, odkud je :-)

      Vymazat
  5. Vypadá nádherně, hned zítra vyzkouším :) Jen se chci zeptat, jestli je potřeba ho poté ještě nechat ztuhnout? :))

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá opravdu luxusně a při tom, tak jednoduchý a rychlý. Dnes vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak a to na tom miluji nejvíce :-)

      Vymazat
  7. Krásné fotky, koláč bude určitě výborný :)! A mám otázku :). Copak je to za ty modré kvítky :)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem našla na zahradě :-D

      Vymazat
    2. Koláč vypadá vážně nádherně a ty modré kvítka jsou podle mě pomněnky. Míváme je na chatě taky. :)

      Vymazat
  8. Delala jsem ho mamce ke svatku a vsem moc chutnal...uzasne lehky moucnik ��

    Marketa

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska jsem ho delala a zaznamenal velky uspech :-) takze dekuji za tip :-* mej se krasne Bara

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Kačí,

    moc děkuji za recept. Skořici a jahody miluji, jen jsem se trošku bála té slané ricotty, ale výsledek byl skvělý! Tvoje recepty mě nikdy nezklamou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak ráda tohle slyším. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  11. Ahoj,
    tento recept jsem vyzkoušela a byl opravdu skvělý. Napadlo mě, trochu si ho poupravit a upéct dort. Všichni si ten dort tak oblíbili, že ho peču skoro pořád (jeden téměř každý týden. Vyzkoušela jsem jahodový, rybízový, meruňkový, broskvový, ale ze všech nejlepší je stejně borůvkový!
    Děkuji tedy moc za recept, protože díky němu jsem začla pořádně péct :)

    OdpovědětVymazat