FOOD AKCE: APERITIVO MOMENT 2016

Rok se s rokem sešel a je tu další ročník Food blog roku a s tím i spojená výzva pro bloggery.

Každý rok organizátoři soutěže vyhlásí výzvu, které se může zúčastnit jakýkoliv food blogger. A jelikož já výzvy naprosto miluji, tak jsem se samozřejmě zapojila také.

Proč je miluji? Vždy posunou moje hranice o kousek dál. Jsou věci, do kterých se mi nechce a jsou věci, na které si netroufám. Pak přijde nějaká výzva a já si řeknu, že to prostě zkusím. Výhra je krásná věc, ale už to, že překonám mojí hranici je pro mě vítězství.

Tento rok organizátoři zadali na jednu stranu jednoduché, na druhou stranu poměrně zapeklité téma. A to "předkrm". Měli jsme uvařit jakýkoliv předkrm, který se hodí k aperitivu. A vlastně vytvoří další aperitivo moment.

Vloni výzva vycházela na Velikonoce a tak jsem sezvala 6 přátel, barvili jsme vajíčka, zdobili velikonoční sušenky, já uvařila 22 druhů finger foods, seděli jsme, bavili se a rozhodně si užívali ten pravý aperitivo moment s Aperolem.

I když letos nebylo v zadání, abychom zachytili aperitivo moment, tak jsem si řekla, že i tak ho zachytit chci. Přecijenom pro mě ke skleničce dobrého aperitivu a k dobrému předkrmu patří i banda přátel. Těch nejlepších.

Jelikož jsem holka nerozhodná a minimalizmus mi nic moc neříká, tak jsem sestavila 4 chodové menu o 4 předkrmech přátelé usedli k prostřenému stolu, rozdala jsem hodnotící formuláře, nalila sklenku Cinzana s ledem a plátkem citronu a pustili jsme se do vybírání toho nejlepšího předkrmu.

Jaký vyhrál? Jakou kritiku jsem si po snědení poslední kuličky hrášku přečetla? Čtěte dál...

1. místo
HOVĚZÍ RIB EYE STEAK S LISTOVOU ZELENINOU, PECORINEM, ZAKÁPNUTÉ POMERANČOVOU ŠŤÁVOU
6 porcí

Ingredience:

  • 350 g rib eye steak
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 šalotky
  • 1 cuketa
  • hrst baby špenátu
  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst hrášku
  • hrst medvědího česneku
  • 1/4 pomeranče
  • 50 g pecorina
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:
Opepříme a osolíme maso, pepře je potřeba pořádná vrstva. Rozpálíme si pánev. Když je rozpálená, přidáme na ní lžíci olivového oleje a položíme maso. Pečeme z každé strany 90 vteřin. Přendáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby (130 stupňů) na 10 minut. Poté maso necháme 5 minut odpočinout na prkénku a nakrájíme na tenké plátky.

Mezitím, co máme maso v troubě, tak na stejnou pánev kápneme ještě trochu oleje a nasypeme na drobno pokrájenou šalotku. Když je šalotka zlatavá, tak přidáme na tenké plátky pokrájenou cuketu (tenké plátky tvořím škrabkou) a také hrášek. Orestujeme cuketu lehce do zlatova. Vypneme plotýnku a zamícháme do směsi medvědí česnek a petrželku. Osolíme a opepříme. 
Do mísy vymačkáme šťávu z pomeranče a přidáme nastrouhané pecorino a vložíme celou zeleninovou směs. Důkladně promícháme.

Podáváme s tenkými plátky masa.



2. místo
PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA PODÁVANÁ S PLÁTKY ŘEDKVIČKY, RUKOLOU, KOZÍM ŽERVÉ, VLAŠSKÝMI OŘECHY, ZAKÁPNUTÁ LANÝŽOVÝM OLEJEM
6 porcí

Ingredience:

  • 1 střední červená řepa
  • 150 g kozího žervé
  • 50 g rukoly
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 ředkvičky
  • sůl, pepř
  • lanýžový olej

Postup:
Omyjeme řepu a zabalíme jí do alobalu. Rozpálíme troubu na 180 stupňů a pečeme cca hodinu a půl. Necháme vystydnout.

Poté řepu nakrájíme na tenké plátky (já použila škrabku). Tyto plátky podáváme s natrhaným žervé, kousky polámaných ořechů, pokladenou rukolou a tenkými plátky ředkvičky. Osolíme, opepříme a nakonec zakápneme lanýžovým olejem.


3. místo
MANGOVÉ HRANOLKY S BYLINKOVÝMI KREVETAMI, MÁTOU, PLÁTKY CHILI, ZAKÁPNUTÉ OLIVOVÝM OLEJEM A KAPKOU LIMETKY
6 porcí

Ingredience:
  • 300 g loupaných krevet
  • 1 zralé vetší mango
  • tymián
  • máta
  • chilli paprička
  • pepř, olivový olej

Postup:
Mango oloupeme škrabkou, odkrájíme od pecky a nakrájíme na tenké hranolky. 

Rozpálíme si pánev. Když je rozpálená, kápneme na ní trochu olivového oleje a vložíme krevety spolu s pár snítky posekaného tymiánu a opepříme. Ty cca 3 minuty restujeme. 

Hranolky manga poklademe na talíř, přidáme krevety a posypeme pokrájenými lístky čerstvé máty a tenkými plátky chilli papričky. Nakonec zakápneme olivovým olejem a podáváme.


4. místo
GRILOVANÉ PAPRIKY S TRHANOU BŮVOLÍ MOZZARELLOU, KRUTÓNY, KLÍČKY A CITRONOVÝM OLEJEM
6 porcí

Ingredience:
  • 3 tlustostěnné papriky
  • 1 bůvolí mozzarella
  • plátek pečiva
  • klíčky
  • citrónový olivový olej

Postup:
Rozpálíme si pánev. Když je rozpálená, kápneme na ní olivový olej a vložíme na plátky pokrájenou papriku. Restujeme zprudka cca 3 minuty.

Na stejné pánvi si opečeme plátek pečiva do křupava. Nakrájíme na malé kostičky.

Papriky přendáme na talíř, poklademe na ně natrhanou bůvolí mozzarellu, kousky krutónů, klíčky a zakápneme citrónovým olivovým olejem.

Ke všem předkrmům jsme podávali Cinzano s kostkami ledu a plátky citrónu. Chutě se dokonale doplňovaly. 
Především jsme se dokonale bavili, vychutnali si všechny chody a za mě, jako hostitelku musím říct, že se vše povedlo dle mého očekávání. Nervozita nebyla znát a přátele tleskali spokojeností.

A jaké známky a komentáře dostali jednotlivé předkrmy? 
Honza - To maso! Naprosto dokonalé. Mňam! (známka 1)
Čaba - Dokonalé, určitě 1. místo, nemohu tomu nic vytknout. (známka 1*)
Brácha - Úžasné, mohlo by toho být více, klidně jako hlavní chod. Miluji maso! (známka 1*)
Arty - Skvělé, silná výrazná chuť, úžasně připravené maso, pochutnal jsem si. (známka 1*)
Marcelka - Nejlepší! Miluji maso. Bylo to dokonalé. Perfektní. (známka 1*)
Honza - Řepa + koza mňam. Lehké, výrazné a přitom jemné. (známka 2)
Čaba - Lahodný kozí sýr, výborná kombinace s řepou. Pochutnal jsem si. (známka 2)
Brácha - Super předkrm. Favorit. (známka 1)
Arty - Mňam! Vizuálně, chuťově výborné, sýr může být výraznější. (známka 1-)
Marcelka - Vadí mi chuť kozy, nemusím jí. Ale jinak to bylo moc dobré. (známka 2-)
Honza - Asi je moje oblíbená. Zajímavá kombinace. Tohle si s chutí dám znovu. (známka 1)
Čaba - Malé výborné krevety, plná chuť! Tuto kombinaci jím poprvé. Bylo to výborné. (známka 1-)
Brácha - Opravdu zajímavé. Kombinaci jím poprvé. Překvapivě výborné. (známka 2*)
Arty - Skvělá kombinace chutí. Miluji kombinace sladkého a slaného. (známka 2)
Marcelka - Výborná mňamka. Jemné, pikantní a opravdu zajímavé. (známka 1)

Honza - Paprika a mozzarella TOP. Hodně jemné. Citrónový olej je na tom výborný. (známka 3)
Čaba - Výborné grilované papriky s mozzarellou, chuť méně výrazná, jemná. (známka 1-)
Brácha - Opravdu jemné chutě. Jako předkrm na rozjezd chutí je to perfektní. (známka 2)
Arty - Jemné, ale výborné. Ten citrónový olej tomu dodává ten hlavní šmrnc. (známka 2-)
Marcelka - Tohle miluji. Opravdu výborné. Jsi šikulka. (známka 1)
V průběhu známkování všichni říkali, že by nejraději dali všem předkrmům 1. Já jsem je ale donutila opravdu hodnotit kriticky a hledat maličkosti. Jen tak jsme byli schopni vybrat ten nejlepší předkrm.

Pozn: Některým možná mohou přijít porce veliké. Vše bylo ale servírované na malých talířích a tak fotka zkresluje. Všichni snědli vše do posledního drobku a i tak dokázali spořádat dezert a po chvíli hamburger. Takže množství určitě odpovídá předkrmu.
Jako dezert jsem podávala tento Raw arašídovo banánový dort. Recept naleznete ZDE.

Doufám, že jste si tento článek užili, video také a že jste se nechali inspirovat 4 variacemi předkrmů. Určitě je zkuste a pochlubte se vašimi fotkami na Instagramu nebo Facebooku.

Vyhlášení bude 12. května 2016, ze kterého budu natáčet video a psát článek, takže nic vám neunikne a budete to mít hned z první ruky...


Krásný den
Vaše Kačí


3 komentáře: