PAVLOVA

Dort Pavlova zná asi každý. Ne? Je tu někdo, kdo neví, co to je? Tak já vám ho trochu představím.

Tento dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové. Dort vznikl na Novém Zélandu, kde jí ho připravil šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela.
Jednoho dne měla Anna na něco chuť a tak se šéfkuchař inspiroval její baletní sukní z hedvábí.
Sukni představoval krém ze šlehaných bílků zdobený šlehačkou, která byla vzdušná a lehká, stejně tak, jako její sukně.
Ale tuto historku si přivlastňuje i Austrálie. Takže doteď se o ní přou. Kde je pravda, to se asi už nikdo nedozví.

Takže jestli je dort Australský nebo Novozélandský, to je asi jedno. Důležité je to, že každý by měl mít tu povinnost ho alespoň jednou v životě zkusit.

Sama jsem se k tomu odhodlávala opravdu dlouho. Nikdy nebyla ta správná příležitost a nebo jsem na něj jednoduše zapomněla.

Jenže tento rok jsem se rozhodla si připravit nadměrně barevné narozeniny. Je mi posledních 20 a tak jsem si řekla, že je chci mít barevné, jako bych slavila první či páté.

Tak jsem se vás na Instagramu zeptala, jaký byste mi poradili. Nápadů tam bylo hodně. Třeba makronkový. Nebo duhový. Ale pak tam někdo zmínil Pavlova. A bylo jasno. Najednou jsem si začala v mých myšlenkách kreslit svůj nadýchaný barevný narozeninový dort.

Vše jsem udělala v barevném a pastelovém duchu, přidala balónky, pastelové ozdobičky, barevné nádobí, svítivě růžovou svíčku a naprosto si to užila.

A dort? Ten byl tak lehoučký, že jsme ho snědli s manželem "na posezení" :-)


Doba přípravy: 10 minut, doba pečení 30 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 2-4 porce

INGREDIENCE:
(Toto jsou ingredience na mini pavlovy, pokud chcete udelat velkou ala dort, udelejte z 2nasobneho mnozstvi a pecte 40 minut)
  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • špetka soli
  • kávová lžička škrobu
  • kávová lžička balsamikového octu
Ozdoba:
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • 3 lžičky libovolné marmelády
  • ovoce dle chuti
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odměříme cukr a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky použijte na tiramisu, creme brulee či do míchaných vajíček.
 Do velké šlehací nádoby nalijeme bílky.
 Přidáme cukr.
 A špetku soli.
A šleháme. Šleháme 5-10 minut, až začne sníh tuhnout. Cukr se rozpustí a sníh bude krásně pevný.
 V tu chvíli přidáme lžičku škrobu a ještě promícháme.
Nakonec přidáme lžičku balsamikového octa a také promícháme. Ale už jen zlehka.
 Sníh bude krásně tuhý. Přesně takto.
2 plechy si vysteleme pečícím papírem. Na každý naneseme vrstvu krému. Cca 15 cm průměr a vysokou cca 3-5 cm.
Moc to neroztírejte. Pavlova musí být poměrně vysoká, aby zůstala uvnitř vláčná.
Nějak takto. Ledabylost v tomto případě přidává body :-)
Předehřejeme si troubu na 130 stupňů a dáme péct.
Do mísy nalijeme smetanu ke šlehání a ušleháme do tuha. Nepřidáváme cukr. Pavlova a ovoce jsou dost sladký.
Upečená pavlova by neměla být moc tmavá. Jen lehce zlatavá. Uvnitř vláčná a měkká. Vyndáním na vzduch okraje budou křupavé. Jako u pusinek.
 Jednu část Pavlovy přendáme na talířek a ledabyle na ní naneseme půlku ušlehané šlehačky.
Na ní položíme druhou část Pavlovy a opět ledabyle naneseme další část šlehačky.
Do misky vložíme 2-3 lžičky marmelády. Já zvolila malinovou. Přidáme 2-3 lžičky vody a promícháme, aby byla tekutější.
Rozmíchanou marmeládu nalijeme na celý dort a zasypeme ho ovocem. Já zvolila ostružiny. Ale hodí se maliny, jahody, borůvky, prostě cokoliv, co máte rádi.
K tomu si uvařte šálek hořkého čaje či kávy a můžete servírovat.


23 komentářů:

  1. Kačí, já jsem ho nikdy nejedla, ale znám a vícekrát jsem si říkala, že ho chci zkusit. Dle tvého postupu si snad i troufnu,. Možná na Vánoce, no uvidím.
    Krásné fotky a dodatečně vše nej k narozeninám, hlavně zdraví, štěstí a spoustu lásky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Na Vánoce je to super. Protože většina cukroví se dělá jen ze žloutků a tím pádem zbyde hodně bílků. Já dělala jen ze 3 bílků a stejně byl dost velký. A nebo se mi hodně líbí, když je někdo dělá mini. cca 5 cm. To chci také někdy zkusit třeba místo muffinů :-)

      Vymazat
    2. Jo a děkuji moc za přání :-)

      Vymazat
  2. Tak třeba já jsem vůbec netušila co to je :D koukala jsem na to na instagramu jako puk... no koukám doteď... vypadá to s prominutím jak kdybys napleskala nekam sádru a nazdobila to... ale když jsem si přečetla recept, tak to musí být tááák dobrý... uplně jsme na to dostala hned chuť (ty dekorace okolo, máš to pořád lepší a lepší)...
    Jinak taky se přidávám k srdečným gratulacím, přeju všechno nejlepší a užij si poslední rok s 2 na začátku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc.
      To je ale to co mám ráda. Těch uhlazených a dokonale naaranžovaných dortů bylo dost. A když se to spojí s tou lehoučkou chutí, je to vážně bomba.

      Vymazat
  3. Ahoj, moc krásné fotky!! Přeji dodatečně vše nejlepši!!! :)
    Já tento dort nikdy nejedla a popravdě mě nikdy ani nelákal, ovšem z těchto fotek mě už lákat začal. A nevypadá to ani složitě, takže na vánoce až zbudou ty bílky, tak to musím zkusit:)
    Jo a líbí se mi ty pastelové plecháčky.
    A prozradíš co jsi dostala k narozeninám? Něco "do kuchyně"??:)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko,
      ještě to dodatečně není. Vím, že se narozeniny nemají slavit dopředu, ale jelikož to semnou chtějí slavit přátelé, manžel, moji rodiče a manžela rodiče, tak jsme to rozdělili do několik víkendů. Takže popravdě mám narozeniny zítra :-)
      Jinak pavlova mě lákala vždy proto, že to prostě vypadalo pěkně. Tak něžně a elegantně. Ale jak jsem psala v článku, nikdy mě to asi nelákalo natolik, abych to udělala.

      Tímto receptem jsem pochopila, že jsem dělala chybu. Za prvé je to strašně snadné. Za druhé bílky mám doma pořád a vždy je zamražuji a nevím, co s nimi. A za třetí? Je to vážně výborné. Viděla jsem i variantu se zamíchaným kakaem od Kitchenette. A dalších xxx možností.

      A k narozeninám? Od přátel většinou poukázky do restaurací a tak. Jako že si zajdeme někdy všichni, pak pár věcí do kuchyně, na muffiny, servírování a ubrousky a tak. Něco jsem dala i do haulu 15, ale ten teprve vyjde.

      A od ostatních teprve uvidím :-) Ale určitě se pochlubím :-)

      Vymazat
  4. Tak teďka čtu, že narozky mít teprve budeš a pokud zítra tak to máš stejně jako moje mamka.:-)
    Ještě k té Pavlova. Kačí, asi se to nemůže péct den dopředu, co? Jde mi o to, jestli se to má sníst hnedka, nebo se to může nechat "odležet" do druhého dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Takže také tvrdohlavá štírka s obrovským srdcem. Přijde mi, že všechny štírky které znám jsou stejné :-D
      Jinak péct se to může den dopředu, jen to tou šlehačkou pomazej až ráno či tak. Asi kdyby to bylo v lednici přes noc namazané šlehačkou, tak se to rozpustí. Přecijenom je to velká pusinka. Ale upřímně nevím. Bylo to tak dobré, že jsme to slupli na posezení :-)
      Ale být tebou tak to upeču, vyšlehám si šlehačku a pak ráno to sestavím. To je tak na 3 minuty :-)

      Vymazat
  5. Neznal jsem a koukám, že bych to mohl i zvládnout.děkuji za tip..vyzkouším:)


    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky! Úplně jsem na ni dostala chuť! :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Jee to jsem rada ze jsem te inspirovala. .ja delam malinky a kazdy mame svou,protoze o ni se nerada delim.:-) PetKa

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, dnes jsem zkoušela. Nebyla tak hezká jako zde na fotkách, spadla dolů :) A ten sníh byl v puse cítit vajíčkama, tak nevím, čím to mohlo být:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj tak to také nevím. Bylo to dostatečně vyšlehané? Jako ten cukr s bílky? Jinak věřím, že když to spadne, že to je cítit po bílcích. Přecijenom tam chybí ten vzduch. Zkusím natočit video postup :-)

      Vymazat
    2. Myslím si jestli to nebylo málo upečený.. Možná proto to i celý spadlo. A taky jsem to pak nee úplně vychlazený dala do lednice :D No každopádně, dám tomu ještě určitě šanci :)

      Vymazat
  9. Pavlova jsem dělala, poprvé se mi povedl docela dost, podruhé trochu méně....třetího pokusu se proto bojím :-) Jen malinká poznámka- po sestavení korpusu a šlehačky jsem ho nechala do dalšího dnes v lednici, paak ho nazdobila. Někde jsem četla, že to tak má být, co myslíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vůbec nevím. Já když ho dělala, tak jsme ho hned snědli a tak jsem se bála, že by se mohl rozmočit přes noc. Přecijen to je pusinka. Ale pokud vydržel a byl výborný, tak není co řešit :-)

      Vymazat
  10. Muze se vynechat nebo necim nahradit balsamikovy ocet? :-)

    OdpovědětVymazat