Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 26. října 2015

BLACK FOREST CAKE/DORT


Tohle je opět jedna z klasik. Už při výzvě od The Daring bakers jsem si říkala, že ho upeču. Nějak jsem se k tomu nedostala a pak se z tohoto receptu stal takový ten šuplíkový.

Nedávno ale nastal čas a já ho připravila. Někdo ho dělá vysoký, někdo široký a já ho dělám malý a nízký. Je poměrně sladký a myslím si, že to opravdu stačí.

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce
 
INGREDIENCE: forma o průměru 18 cm
Naložené višně:

  • 150 g vypeckovaných višní
  • 50 ml griotky
  • 50 g cukru

Korpus:
  • 90 g hladké mouky
  • 90 g cukru krystal nebo krupice
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 25 g rozehřátého másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžička prášku do pečiva
  • 60 ml mléka
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • + 2 lžíce hořkého kakaa (to dáváme jen do půlky krému)

Čokoláda:
  • 50 g 52% čokolády (nejlépe z Lidlu)

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
VIŠNĚ:
Den předem si vypeckujeme višně. Ty vložíme do kastrůlku, podlijeme 1 dcl vody a zasypeme cukrem.
Přivedeme k varu a necháme rozpustit cukr a v podstatě vyvařit vodu. Jakmile se z toho stane jakoby sirup, tak plotýnku vypněte. Přilijte griotku a dejte vychladit. Přes noc se višně krásně odleží a budou připravené na druhý den na ozdobu.
Pokud nemáte rádi alkohol, tak griotku přilijte do horkých višní a ještě povařte. Alkohol nechte vyvařit. Višně tím získají krásně sladkou chuť.

KORPUS:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Připravíme si velkou misku a do té přidáme všechny ingredience. Nezapomeňte, že máslo musí být rozehřáté.
Poté si připravíme dortovou formu. Dno vysteleme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme.
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut.
Těsto zkontrolujte špejlovým trikem. Špejli píchněte do korpusu a pokud se nelepí na dřívko, tak je hotové. Pokud ano, nechte ho tam ještě chvilku.

KRÉM:
Nejprve si vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky.
Poté přidáme mascarpone a citrónovou šťávu. Vše promícháme.
Krém rozdělíme na 1/3 a 2/3. Do 2/3 krému přimícháme kakao a ještě promícháme.

SESTAVENÍ:
Když je korpus upečený a vychladlý, tak ho rozřízneme podélně. Vzniknou nám dvě placky.
Spodní položíme na nějaký ozdobný talíř a potřeme jí čokoládovým krémem.
Na krém položíme druhou korpusovou placku.

Do ozdobného pytlíku si vložíme bílý krém a po okrajích vytvoříme bochánky. Prostředek nechte volný.
Tam poté nalijeme marinované višně v griotce.

Na úplný závěr nastrouháme čokoládu. Já to dělám nožem, že ji jakoby škrábu. Vzniknou mi pak hoblinky. Ty posypeme na vrch dortu a můžeme podávat.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
višně - SvětBedýnek.cz
griotka - Lidl
cukr - Lidl
hladká mouka - Lidl
kakao - Lidl
máslo - SvětBedýnek.cz
vejce - SvětBedýnek.cz
prášek do pečiva - Lidl
mléko - SvětBedýnek.cz
mascarpone - Lidl
smetana ke šlehání - Lidl
citrónová šťáva - SvětBedýnek.cz
čokoláda 52% - Lidl 29 Kč

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
 
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


12 komentářů:

  1. Recept vypadá super, miluju čokoládové a kakaové dorty 😍 Ale asi tam máš malou chybku, je tam 12 lžička prášku do pečiva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ajaj to má být 1/2. Děkuji za upozornění :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, no vypadá to úžasně, určitě dortík udělám. Poradíš 2 - 3 druhy jiného ovoce? může být třeba mražené lesní nebo čerstvé ovoce? Děkuji za radu :-) Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že black forest cake je jeden z těch, kteří by se zásadně měnit neměli. Zkus si spíš koupit višňovou marmeládu nebo kompotované višně.

      Vymazat
  3. Ten vypadá krásně :-)
    Hned bych ochutnala!

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  4. Ten vypadá nádherně :) !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Ten vypadá krásně!! Mamka bude mít narozeniny tak chci upéct nějaký super dortík a tento vypadá velice lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do něj. Je to taková podzimní klasika :-)

      Vymazat
  6. Jak velká ma byt dortova forma? Přijde mi těch ingrediencí nějak málo na ten korpus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam uvedeno vedle nápisu Ingredience
      INGREDIENCE: forma o průměru 18 cm
      Ale asi to budu muset zvýraznit. Mamča ho dělala o víkendu a dala to do formy 26 cm a měla to nízké. Nevšimla si toho.
      Jestli máš klasickou velkou formu 26-28cm tak dej dvojnásobné množství :-)

      Vymazat