TÝDEN INFORMOVANOSTI O SOLI A VÍM, CO JÍM

Víte, že právě dnes začal mezinárodní týden informovanosti o soli, neboli Salt Awareness Week? Nezáleží na tom, zda ano či ne, ale na tom, abyste se alespoň na chvíli zamysleli, kolik solíte.

Češi patří k nejhorším příčkám v Evropě. S tím je spojeno i spousta nemocí, kterými český národ trpí. Měli bychom konzumovat kolem 5g za den a místo toho průměrný Čech zkonzumuje kolem 13g soli za den. Ajaj.

A přesně proto je vyhlášen Salt Awareness Week a také proto jsme se sešli o víkendu v prostorách Laboratorio scuola di cucina se zástupci firmy Vím, co jím a dalšími food blogery. Ano, výjimečně tam byli i muži :-)
Na začátku nám přednášela o soli a zdravé stravě MUDr. Václava Kunová. Přednáška byla velmi zajímavá, i když já bych jí klidně prodloužila :-)

Dozvěděli jsme se, jak špatně na tom je český národ se solí. Také to, že když sníte 2 kaiserky (housky), tak jste vyčerpali už 1/3 denní dávky. To už je k zamyšlení. Protože kolik z nás snídá právě pečivo, pak i obědvá a nakonec i večeří. A když k tomu přidáte sýr a šunku, něčím ho namažete, tak jste ho právě přesáhli. Ajaj.

Já tedy k lidem, kteří hodně solí nepatří. Sůl používám zlehka, vůbec nepoužívám dochucovadla, jako "Maggi" do polévky, kostkové bujóny, či jiné kupované směsi například grilovací koření, kde je sůl zakomponovaná.
Miluji čerstvé bylinky, vývar používám Konečně vývar, kde sůl není použita. Jediné, kde hřeším, tak je sojovka u sushi. Tam to ale jinak nejde :-)
Dále  přednášela odbornice na food styling Lenka Foltýnová.

Bylo to velmi zajímavé a prospěšné. Řekla nám pár vychytávek, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor. Také potvrdila mé tvrzení, že pokud člověk nemá vybavení, ať si nekupuje zrcadlovku. Opět jsem o něco radši za svůj Olympus, který mi každý chválí. Tedy ne ten Olympus, ale ty fotky :-)
Víte, kdo je firma Vím, co jím? Já už o nich psala článek. Ale pro rekapitulaci. Tato firma dodává své logo na potraviny, které splňují normy zdravého stravování.
Takže, kdo nechce číst etikety a složení, koukejte na logo Vím, co jím!








A nakonec jsme šli vařit. V plánu bylo připravit:
  • Salát z čočky Beluga s kořenovou zeleninou, kozím sýrem a ořechy
  • Flank steak s karamelizovanými kapustičkami a grilovanou polentou
  • Odlehčené Tiramisu
 Paní doktorka se pustila do namíchání směsi z kávy a amareta.
 Zatím jsme jen pokukovali a nebo se přihloupě uculovali, jako já :-)
 Nejprve jsme si připravili Tiramisu. Byla to verze z ricotty a bez žloutků.
 Už jen přidat kakao a může se dát zachladit.
 Foťák na těchto akcích nesmí chybět. Dokonce jsme měli k dispozici i světla od food stylistky.
Nyní jsme se vrhli na přípravu čočkového salát. Čočku Beluga jsem nikdy nejedla, ale pokaždé na ní koukám v DM drogerii.

Teď už vím, co s ní. Salát byl vynikající. Určitě s touto čočkou vymyslím  nějaký recept a dodám ho na blog :-)

Základem byla zelenina pokrájená na opravdu mini pravidelné kostičky.
 Dále opražené vlašské ořechy.
 A k tomu další dávka úsměvů :-)
Zeleninu jsem orestovali na lžičce olivového oleje, podlili vinným octem, přidali bobkový list a nakonec lehce podlili vodou a podusili.
 Často míchá pouze nervózní kuchař a jelikož já kuchař nejsem, tak nemíchám a pouze se uculuji.
V kuchyni jsme měli k dispozici samozřejmě čerstvé bylinky. Ty se doporučují používat k dochucení pokrmů, abychom se vyvarovali soli.
 Manžel je s láskou pokrájel.
 A já s pečlivostí naservírovala na talíř.
 Výsledek je zde. Čočkový salát s kozím sýrem a praženými vlašskými ořechy. Opravdu to bylo výborné.
Nyní jsme se chystali na další chod a to Flank steak. Kapustička se vařila ve vodě, polenta tuhla na plechu a my se mohli pustit do masa.
Steak byla prekérka téměř pro každého. Já osobně steaky nedělám, ale chodím na ně. Takže i mě dal zabrat. Byla to těžká improvizace, ale nakonec velmi povedená.
Uvařené kapustičky jsme dali na pánev, kde bylo rozpuštěné máslo s trochou cukru a zkaramelizovali jsme je.
 Polentu jsme ogrilovali na pánvi a mohli jsme podávat.
 Tadááá a výsledek je zde. Flank steak s karamelizovanými kapustičkami a grilovanou polentou.
Jako dezert jsme si dali již hotové Tiramisu a mohli si povídat. Jen škoda, že na tu komunikaci nezbylo tolik času. Ale tohle určitě doženeme na dalším setkání.
 A co nám tato návštěva měla dát a dala?

Mě osobně zamyšlení nad tím, co jím a piji. Zjistila jsem, že jsem jedna z menšiny, která opravdu nesolí hodně. Která přemýšlí nad tím, co zkonzumuje. Chci, aby to bylo dobré, co dobré, aby to byl gastronomický zážitek, ale chci šetřit své tělo.
Věřím, že mi to mé tělo v budoucnu oplatí. A myslím, že opravdu sama sebe nešidím. To už však můžete posoudit Vy, dle receptů, které mám na blogu.

Razím pravidlo, že s ničím se to nemá přehánět. Proto hlavně přemýšlejte nad tím, co jíte. Nejde si říct, nebudu solit. A to jako opravdu. Sůl k životu potřebujeme, jen v předepsaném množství. Jako si nejde říct, nebudu jíst tučná jídla. Tuk také potřebujeme. Ale jen v určitém množství.
Takže zapojit hlavy, přečíst pár článků a třeba se časem vyhoupneme na vyšší příčky a budeme patřit k těm zdravěji stravujícím národům :-)

Koho zajímá více o soli, klidněte ZDE. Je zde sepsán stručný, ale výstižný článek o užívání soli.


A teď otázka na Vás. Kolik solíte?

PS: Pokud tento článek čte někdo z food blogerů, kteří byli na setkání, určitě mi napište. Ráda se juknu na Váš blog a lépe vás poznám skrze něj :-)


Krásný den všem!
K.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7


6 komentářů:

  1. Krásné shrnutí, já se hlásím, byla jsem u plotny naproti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Verů, už jsem taky koukala na tvůj blog. Je zajímavé vás vidět z trochu jiného úhlu. A tebe obzvlášť :-)

      Vymazat
  2. Moc ráda jsem vás oba poznala! :-)
    Podařená akce a musím říct, že máte vážně krásné fotky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. A doufám, že se opět sejdeme. A snad tam zase pozvou i mého manžela. Ta mužská společnost to tam vždy krásně rozvíří :-)

      Vymazat
  3. Také se hlásím, vařily jsme hned vedle vás po levé ruce. :-)
    Doufám, že se bude konat nějaké další podobné setkání, kde bude také víc prostoru se blíže poznat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem jim psala, že příště bych klidně ošulila jeden recept, ale měla více prostoru se poznat a popovídat si o zkušenosti, stravě, blogování atd.

      Vymazat