RESTAURACE: NÁRODNÍ NÁLEVNA


Adresa:
Národní 37, Praha 1

Web:
www.facebook.com/narodninalevna


Nedávno jsem se doslechla o nově otevřené restauraci v Praze. O Národní nálevně. Je pravdou, že ten název mě ze začátku lehce zmátl. První, co jsem si představila, že to bude taková ta klasická hospoda, kde budou nabízet nejširší výběr alkoholu široko daleko. Ale popis restaurace ve stylu "Klasická, česká, pohodová restaurace v moderním podání." mě přesvědčila a s partou přátel jsme tam následující den vyrazili.

Opravdu to bylo téměř na slepo, protože v tu chvíli byla restaurace tak nová, že neměla ještě spuštěné webové stránky, na foursqueare byl založen účet bez fotografií a na Facebooku bylo pouze logo. Tedy nikde fotografie interiéru.
Já ale překvapení miluji a obzvlášť, když se to týká jídla.

Kolem poledne jsme měli sraz před restaurací. Byli jsme tam s manželem první a tak jsme se kochali vizuálem restaurace. Je to takový ten čistý, moderní, ale přitom útulný styl a to mám nejradši.
První čeho jsem si všimla byl stolek umístěný hned vedle velkého okna, ke kterému jsme se nakonec usadili. To naprosto miluji. Miluji sedět, popíjet šálek čaje, koukat se do ulic a pozorovat aktuální dění.

Po chvíli jsme vešli dovnitř a přišlo druhé překvapení. Uprostřed restaurace se nachází obrovský pult/bar/otevřená kuchyně, kde prodávají čerstvé pečivo a různé druhy sýrů a uzenin. Rovnou můžete koukat kuchaři pod ruce, když připravuje třeba právě váš oběd či večeři.

Stoly jsou vyrobené z kvalitního dřeva, díky kterému to na mě dýchlo takovou domácí atmosféru. U stolů stojí mix židlí. Dřevěné a pak celokovové, červené. Je to takový malý detail, který uceluje celkový dobrý dojem.

Líbí se mi nabídka menu. Mají ji napsanou na tabulích, které jsou rozmístěné po celé restauraci. Nabídka byla velmi pestrá. Měli výběr z 5ti denních menu a to vždy polévku v kombinaci s hlavním chodem. Ceny za celé menu, tedy polévka + hlavní chod začínaly na 99 Kč. Což si myslím, na tu lokalitu je velmi dobré. Vlastně i kdyby to bylo kdekoliv v Praze.

Menu mají jednoduché a přehledné. Což mi naprosto vyhovuje. Dali jsme si domácí limonádu. Citrónovou a okurkovou. Domácí limonády vždy v restauraci uvítám a vlastně je to první věc, na kterou se ptám.

Všichni jsme si dali gulášovou polévku. Já jsem si dále objednala hot dog, který byl 2x větší, jak moje celá dlaň, Arty si dal pečenou šunku se šťouchanými brambory a grilovanou zeleninou. A Marcelka s přítelem si dali žebra se šťouchanými brambory.

Všechno maso se rozpadalo pohledem, vše bylo výborně dochucené, oku lahodící a porce byly více než velké. Takže, co více si přát. A to jsem vám ještě neřekla o obsluze. Ta byla milá, vtipná a přátelská.

Ale abych to tu jen nechválila, tak musím podotknout, že na záchodech chyběl toaletní papír. Dokonce mi stejnou připomínku psala jedna čtenářka. Takže na tomhle musí restaurace zapracovat. Protože tohle mě vždycky naštve.

Takže pokud hledáte místo pro rodinnou událost, pro sraz s přáteli, kde vám nalijí vybraný drink, kde se dobře najíte za lidové ceny a ještě vám tam bude příjemně, tak se vám tady bude určitě líbit.

Restauraci naleznete na půli cesty z Národní třídy na Můstek. A pokud sem zajdete, tak mi určitě dejte vědět, jak se vám tu líbilo. Mně totiž hodně, opravdu. Určitě se sem v nejbližší době vrátím.


Zanedlouho se sem chystám znovu a tak vám napíši nové poznatky. Jsem zvědavá, zda mé nadšení přetrvá nebo jestli budu zklamaná. Nechme se překvapit...


Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm



12 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně! Určitě tam brzy zajdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajdi a dej vědět. Mně se tam vážně moc líbilo. Takové nenároční, příjemné a výborné jídlo.

      Vymazat
  2. Vyzerá to na skvelé miesto...na výzore jedla si dajú záležať a porcie mi vyrazili dych :) Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tu porci jsme také říkali, tak jsme se ptali, zda je to normální a oni, že ano. Že si na tom zakládají :-) A ty ceny? Bomba.

      Vymazat
  3. Tak jsme to tedy pri tom skoleni v Praze zkusila...
    Sla jsme sem zamerne na Hot-Dog a ten jsem si taky tedy dala! Byl skvely! Za cca 85,- pekne v teple ne nekde u stanku to opravdu stoji za to! Hodne naplne, dobre ochucene, stacilo mi to k veceri tak akorat.
    Pivko za 39,- v centru Prahy super cena. Jen myslim ze pulitr by nemel byt teply vytazeny z mycky, ale taky spravne nachlazeny... Ale to se v Praze bohuzel moc nedela- ano, priznavam, jsem z Plzne ;-)
    Zklamanim byl ale desert! Jmenoval se cokoladovy dortik a kolem cokolady ani neprosel... Jen tmavy piskot prolozeny svetlym kremem a nahore ovoce v zele a slehacka ze spreje... Vzpomela jsme si na dobu, kdyz jsem byla mala a tohle meli nekde v mlicnaku na konci 80.let...
    Na toalete nebyl papir... Ale maji tam super napis: "O vikendu se kalorie nepocitaji!" Asi si ho vyrobim domu do kuchyne!!! ;-)
    Kdyz si zajde servirka ven zakourit, mela by si potom vzit zvykacku nez jde zas obsluhuvat!
    Byla jsem tam s kalegy v utery vecer a prekvapilo me, ze jsme tam byli vlastne sami... Ale menu dne maji vcetne polevky za 99,- takze myslim ze to tam bude asi plno!
    I pres vypsana negativa tam na ten hot-dog a pivko zas zajdu az budu v Praze...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem ráda, že jsi to napsala. Je potřeba, aby restaurace slyšela i negativa. Dezert jsem si tam nedávala, tak ten jsem hodnotit nemohla. Na ten jsme šli do Národní kavárny, ale tam jsem zase byla zklamaná já. Je to tam rozdělené na dvě části a to kuřácká a nekuřácká a přes obědy se nekouří ani v jedné. Místo bylo jen v té kuřácké a musím říct, že i když se tam zrovna nekouřilo, tak to tam dost smrdělo a kazilo mi to chut k jídlu.
      Tak jsem si říkala, že jsem si ho měla dát raději v té nálevně.
      Ten toaleťák to je problém. Na to si musí dát bacha.

      Tak snad si tuhle recenzi přečtou a dají to do kupy. Já se tam zase výhledově chystám, tak jsem zvědavá, jaké to tam bude. Přecijenom je to naprosto nový podnik, tak můžou mouchy vyladit a nebo se mnoho může zhoršit. Uvidíme :-)

      Vymazat
    2. V Narodni kavarne jsem byla jen jednou... Ale dobrota velka to byla. Meli jsme nejake palacinky a dortik a nastesti chytli mistecko pekne u okna! ;-)

      Vymazat
    3. Já když jsem tam byla poprvé, tak to bylo super a psala jsem o tom i článek. Moc se mi líbí ten koncept, to že tam chodil Karel Čapek, to že to je takové dobové a výborně vaří. Jen tentokrát bylo plno a museli jsme sedět v té zakouřené části a ta je i taková temná, tak mi to celkem vadilo, ale za to restaurace nemůže. To jen tak, mohli jsme se otočit a jít jinam, ale já se tak těšila na ty jejich dokonale nadýchané lívance :-)

      Vymazat
  4. Wow, tak to vypadá úžasně! Musím se tam co nejdříve vydat! Díky moc za supr a detailní recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vydej. Já už se tam chystám jít zase také :-)

      Vymazat