CHIA PUDING S BANÁNEM


O chia pudinku jsem četla hodně. Nikdy jsem se ale k jeho výrobě nedostala. Až do minulého týdne. Ani nevím proč, ale ráno jsem se vzbudila a dostala na něj obrovskou chuť.

V lednici jsem měla ještě půl krabice mandlového nápoje od Alpro a tak jsem si lehce zagooglila. Po chvilce hledání a inspirování jsem se rozhodla zkusit 1 základní chia pudink, který musí chutnat snad každému.

Skládá se ze 3 ingrediencí a to banán, chia semínka a mléko. Příprava trvá asi  minutu a nejlepší je si ho připravit už večer. Do rána chia semínka vsáknou až 12x svůj objem a pudink bude opravdu pudinkový :-)

Doba přípravy: 1 minuta
Náročnost: malá
Počet porcí: 2

INGREDIENCE:
  • 2 polévkové lžíce Chia semínek
  • 400 ml mandlového mléka
  • 1 banán
Dochucení:
  • slunečnicová semínka
  • ořechy
  • čerstvé ovoce
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si jeden krásný banán a chia semínka a mandlové mléko.
Do mixéru vložíme banán.
 Přidáme 400 ml mandlového nápoje.
 A celé to umixujeme do hladka.
 Připravíme si dvě skleničky. Do každé skleničky přidáme 1 polévkovou lžíci chia semínek.
 Zalijeme je rozmixovaným banánem v Alpro nápoji.
Celé promícháme a necháme odležet. Stačí 1/2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Chia semínka dokáží vsáknout až 12x své množství tekutiny a z mléka se stane krásně pudinková konzistence.


36 komentářů:

  1. koukám, že chia verzi jsme se téměř shodli plánuji do konce týdne skoro totožný článek :D Mě je miulý týden naučila jíst kolegyně a s banánem je to tedy vážně mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je to úžasná věc, cukr je v banánu, tak se to nemusí doslazovat a přitom to je dobrý nakopávač na snídani. Ve spojení s chia, paráda. Někde jsem se dočetla, že chia semínka jsou lepší jak energetický nápoj :-)

      Vymazat
    2. Všechno je lepší než energetický nápoj.

      Vymazat
    3. hih jo to je jasný, ale víš jak to myslím...

      Vymazat
  2. Zkusim to s tim bananem,delala jsem to bez a bylo to nepozivatelny 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? já to dělala pak jen s mandlovým mlékem a chutnalo mi to také. Ale s tím banánem je to stokrát lepší :-)

      Vymazat
  3. Kde prosím seženu chia semínka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, dnes už téměř všude. V dm drogeriích je mají. Jsou bio a stojí 150g/99 Kč. Ale já je teď kupovala ve světě oříšku v centru černý most a tam měli 100g/30 Kč. Takže jakékoliv zdravé výživy a nebo i globus je má. Prostě kdekoliv u oříšků a semínek a bio potravy :-)

      Vymazat
    2. Já jsem kupovala v albertu u oříšků 100g za asi 27

      Vymazat
  4. Mohla bych použít ve stejných ml obyčejné mléko,udělá mi to také pudinkovou konzistenci ? :) jo a ještě jeden takový hloupý dotaz... už kolikrát jsem na internetu hledala gramáže když máme PL nebo ČL ... když jste taková hospodyňka, je pravda že tak rovina PL je cca 10 g ? a ČL cca 5 g ?:) děkuji za odpověd Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nevadí. Také to tak dělám, když mi dojde alpro.

      A k té gramáži. Ono také záleží, kdo to uvádí. Třeba mám kuchařku, kde to takhle krásně píší kolik by měla lžíce a lžička vážit, ale nikdo neříká, že to tak myslí i ten, který píše blog či recepty na netu nebo v jiné kuchařce.

      Asi bych se spíš řídila tím, co tam kdo píše. Takže jestli gramáž, tak bych to vážila nebo si koupila ty malé odměrky, které tam gramáž psanou mají. Je tam vždy i uvedeno např. ořechy, mouka a tak, protože lžíce ořechů bude vážit jinak než lžíce mouky. :)

      Vymazat
    2. děkuuji za milou odpoved :)

      Vymazat
  5. S chia semínky teď taky experimentuji a vypadá to, že jsem konečně našla ten správný poměr semínek a vody. Ten banán zkusím přidat, vypadá to moc dobře :) Celkově je blog moc hezký a ty fotky jsou pohlazení pro oči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. Ten banán to krásně osladí a po ránu je to dobrý nakopávač. Super jsou do toho i slunečnicová semínka. :-)

      Vymazat
  6. Nevím, kde dělám chybu, ale nikdy mi neztuhne do pudinkové formy...dělám přes noc a ráno ho spíše vypiju:) i tak moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem řešila úplně stejný problém s mojí mamkou. A to jsme kupovaly naprosto stejná semínka. Nerozumím tomu. Mě to zatuhlo vždy, polovině lidí také, ale další se ozývají, že jim ne. Ale důležité je, že to je dobré :-D

      Vymazat
    2. Dobrý článek o tom, proč tuhne/netuhne jsem našla tady: http://www.zasadnezdrave.cz/recepty/chia-pudink/ :-) Třeba někomu pomůže.

      Vymazat
  7. Taky mám stejný problém, netuhne :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já tomu nerozumim. Půlce lidí tuhne, půlce ne :-D

      Vymazat
    2. Pokud semínka nenabobtnají a směs netuhne, znamená to, že jsou semínka stará. Chce to vždy kupovat nějaké kvalitní...

      Vymazat
    3. Už jsem to také někde četla.

      Vymazat
    4. Zkuste přidat modrou pilulku :-)

      Vymazat
  8. Pecka! My děláme chia puding na snídani prakticky denně a ještě se nám nepřejedl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to vás obdivuji. Já ho mám moc ráda, ale musím to střídat :-)

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Ten byl můj první a je stále super. Mám ho už 7 let a stále funguje. Tedy krom smoothie makeru :-)

      Vymazat
  10. Kačí, můžu se zeptat, když si chci udělat jen 1 porci, kolik mám dát semínek a tekutiny, aby mi to hezky stuhlo do pudingu? :)
    je možné zalít chia i jen vodou? :)
    Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niki než vodou, tak to zalij klasickým mlékem. Jinak jedna porce je cca polovina tohodle. Ale klidně si udělej celé a nech si to na dva dny :-)

      Vymazat
  11. Dobry den, mam dat pudink pres noc do lednice nebo nechat venku? V lednici mi minule neztuhl. Dekuji, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do lednice, kvůli mléku. Někdo už mi psal, že mu to neztuhlo. Nevím, čím to může být. Někdo říkal, že to je o kvalitě chia.

      Vymazat
  12. Neviem či je to len o kvalite Chia, pretože mne a ani nikomu z môjho okolia žiaden, naozaj žiaden puding nestuhol. Zmes sa teda dala buď vypiť, alebo vyhodiť... Akýkoľvek pomer tekutiny a Chia nepomohol, samozrejme každý kupoval vždy inú značku a vždy čo najdlhšiu dobu spotreby (čo by logicky malo značiť čerstvosť). Ak má niekto nejaký trik alebo spoľahlivý návod na stuhnutie, prosím podeľte sa :-) Budem vďačná a hlavne šťastná, že mi to vyšlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že to je zapeklitá věc, jako třeba makronky. Stokrát se povede a stokrát nepovede. Také se mi občas stalo, že se nepovedlo, ale většinou povedlo. Sama tomu nerozumím :-)

      Vymazat
  13. Chia puding mám hodně ráda, ale takto s banánem jsem ho nezkoušela ještě. Normálně taky jen dám lžíci semínek, zaleju mlíkem, pořádně promíchám a dám do lednice. Stalo se mi asi jen jednou, že mi neztuhnul, jinak vždy ok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tohle je super oživení. Je to pak lehce sladké po banánu, takže určitě doporučuji zkusit :-)

      Vymazat
  14. me taky pudink neztuhnul, ale nekdo mi ted radil, ze mam zkusit mleko lehce zahrat, aby nebylo studene z lednice, pry to pomaha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept je pro mě záhadou. Někomu ztuhne a někomu ne. Tak mi napiš, zda pomohlo zahřátí mléka, ať kdyžtak poradím ostatním :-)

      Vymazat