HRUŠKOVÝ ŠTRŮDL S VANILKOU

Štrůdl známe všichni. Jablečný se skořicí je taková klasika. Já ale s oblibou dělám i hruškový. A s vanilkou. To je teprve něco. K tomu vždy vyrobím na štrůdl neodolatelnou křupavou krustu, která ho povznese ihned o level výše.

V tomto receptu se budu zaměřovat na samotný štrůdl. V jiném si zase ukážeme, jak dělat domácí listové těsto.

Tak jdeme na něj...


Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 rukávy

INGREDIENCE:

  • 250 g balení listového těsta
  • 1 kg hrušek
  • 4 lžíce domácího vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • trocha strouhanky
  • vajíčko
  • moučkový cukr

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Oloupeme si hrušky a zbavíme je jadřince. Poté je nakrájíme na tenké plátky.

Rozválíme si těsto. 2x obdelník o tloušťce cca 3 mm.

Doprostřed těsta dáme trochu strouhanky. To je z důvodu, že ovoce pouští šťávu, tak aby spodní část štrůdlu nebyla rozmáčená.

Na strouhanku dáme vrstvu hrušek, kterou posypeme ořechy, skořicí a vanilkovým cukrem.

Strany si rozkrájíme na proužky.
A po jednou proužku budeme překládat.
Štrůdl zabalíme a potřeme vajíčkem.
Vajíčko posypeme důkladně vrstvou moučkového cukru, což nám vytvoří neodolatelnou křupavou vrstvu.
Pečeme na 200 stupňů do zlatava.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

1 komentář:

  1. Super tip s krustou Kači! Štrůdl úplně zbožňuju a s hruškama jsem ještě nezkousela ������

    OdpovědětVymazat