ZE ŽIVOTA: VÝBAVA PRO KOJENECKÉ MLÉKO

Poměrně často mi chodí dotazy ohledně kojeneckého mléka a výbavy pro jeho přípravu a tak jsem si řekla, že sepíši své tipy na to, co používám a co mi přijde zbytečné, ale na trhu přesto je.


VYBAVENÍ
Mléko - jaké mléko jsme vybrali?

Jak už jsem vám psala v předchozím článku o odstavení Tobínka (zde), tak jsme zvolili Nutrilon. V podstatě ve svém okolí nemám nikoho, kdo by používal jiné mléko a tak to byla pro mě jasná volba. Vlastně jsem nad tím ani nepřemýšlela a dala na svůj pocit. Ono je to totiž občas lepší.

Poté jsem navázala s firmou Nutrície spolupráci a to mě utvrdilo v tom, že jsem si vybrala správě. Za touto značkou stojí totiž úžasný tým lidí a to nejen v České republice, ale i v Holandsku, odkud tato značka pochází. Měla jsem tu čest oba týmy poznat a nahlédnout v rámci press tripu do výzkumné laboratoře. Tento výlet byl vůbec první tohoto rázu z celého světa a o to větší čest to byla. A když jsem viděla celé zázemí, nadšení týmu, lékaře, laboranty a místo, kde se tohle všechno "vaří", tak jsem si uvědomila, že můj pocit a rozhodnutí bylo správné.

Mléka Nutrilon mají na výběr z několika druhů a to mléka pro zdravé děti, pro děti s citlivým žaludkem, pro alergiky či děti, které mají alergie v rodině a pro děti se specifickými výživovými problémy. Tobínek je naštěstí (ťuk ťuk ťuk) zdravé miminko a ani my nejsme alergici, tak jsme zvolili řadu pro zdravé děti, tu modrou, ProFutura. Psaly jste mi, že existuje z této řady ještě jeden druh a to mléko, které neobsahuje palmový olej a to ProNutra. Pred pár týdny ale na trh přišel nový druh a to patentovaná nová generace mlék s postbiotiky. A tak s příchodem trojky (véková kategorie) jsme přešli na toto. O tom vám ale ještě napíši. Mám z něj totiž moc dobrý pocit.


Lahvičky

Před nedávnem jsem se bavila s mojí těhotnou sestrou, která je prvorodička a poměrně mě pobavila tím, že zmínila, že jedna z prvních věcí, kterou musí koupit do výbavy pro miminko jsou lahvičky. Tak ne, není to tak. Žijeme v době, kdy můžeme vše koupit raz dva a tak si myslím, že tohle je naopak věc, která má svůj čas.

Když ale přecházíme na kojenecké mléko, tak lahvička je to hlavní, co potřebujeme. A ne jedna. Já jich mám doma asi 8 a kolikrát mi přijde, že jich je málo. Je to ale asi i tím, že je využíváme i na vodu pro Tobínka, občas nám trvá, než nějakou vymyjeme a hlavně vysterilizujeme. A za 1 noc využijeme hned 3. Tobínek totiž pije mléko pouze při usínání, nad ránem a ráno a vždy mu připravuji mléko do čisté lahvičky. Je to ale hlavně o pohodlí, takže samy poznáte, kolik jich nakonec využijete.

Savičky

Savičky se rozlišují dle stáří dítěte, také na antikolikové, silikonové, latexové, širokohrdlé a anatomické.

Dle stáří dítěte je myšleno, že velikost dírky na sání je různě veliká. Já jsem v začátcích pořídila savičky, které mají 3 možnosti síly sání. V podstatě to funguje na principu, že dírka není kulatá, ale je tam čárka. A dle toho, jak se savička otočí, tak se zvětšuje otvor sání. Takže se dá říct, že savička roste s dítětem.

Ze začátku jsem to Tobínkovi musela nastavit a otočit na nejmenší otvor. Dnes už mu jí dám a ona sám si jí pootočí, jak zrovna chce. Někdy saje přes nejmenší otvor a někdy přes největší. Tento druh saviček mi přijde nejvíce ekonomický. Ale samozřejmě můžete pořídit savičky, které mají jednotný otvor a dokupovat dle toho, jak vám dítě roste.

Sterilizátor

Původně jsem si myslela, že sterilizátor je úplně zbytečná investice a vyvařovala jsem dudlíky v hrnci. Ale vadilo mi, že vždy zatekla voda do dudlíku a usadil se tam takový povlak. Dudlík pak vypadal, že je špinavý. Takže jsme se rozhodli pořídit sterilizátor a určitě to byla dobrá investice.

Utvrdila mě v tom specialistka na výživu dětí, která říkala, že by sterilizovala dudlíky a savičky klidně do 2 let věku. Někomu to přijde zbytečné, protože dítě olízne za celý den kde co. To sice ano, ale na dudlíku se přecijenom usazuje kde co a hlavně moučnice.

Moučnice je druh houby, neboli mykóza. Ta může vzniknout i na prsu matky při kojení a těžko se jí zbavuje. A jelikož dudlík a savičku dítě ožužlává po celý den, usazuje se v záhybech zaschlé mléko, tak si myslím, že tohle je to nejmenší, co můžeme jednou za čas pro naše miminko udělat.

My tedy i v 13ti měsících Tobínka sterilizujeme všechny savičky, lahvičky a dudlíky a to každý den. Nebudu ale tvrdit, že jsem tak úzkostná matka, že když Tobínkovi spadne dudel na zem, že bych v jeho 13ti měsících běžela ke sterilizátoru a hned ho čistila. To zase ne. Jen jsme si udělali rituál, že když manžel koupe, tak já připravuji kaší, mléko a zapnu sterilizátor.

Gel na umývaní lahviček

Chemická zátěž všech saponátů se řeší všude kolem už od narození miminka. Někdo to řeší více, někdo méně. Já volím takovou zlatou střední cestu. V poslední době jsem se ale naučila čistit povrchy naředěným octem 1 ku 1 s vodou. Otírám tím hlavně povrchy v kuchyni a Tobínkovu krmící židličku s pultem. Ocet lze kápnout i do hrnce při sterilizaci, jelikož je dezinfekční. Sama jsem to ale nezkoušela, jen jsem tuhle radu slyšela.

To nejmenší, co jsem ale při narození Tobínka udělal bylo, že jsem pořídila speciální gel na vymývání lahviček, saviček a dudlíků. Dnes ho lze sehnat už téměř všude. Za rok života Tobínka jsem vypoužívala 2 balení a tak, jak říkám, že to to nejmenší, co pro naše dítě můžeme udělat.

Kartáč na umývání lahviček

Lahvičky se vymývají celkem obtížně a proto doporučuji si pořídit speciální kartáč na jejich vymývání. S ním se dostanete do všech možných záhybů a lahvičku kvalitně vymyjete.

Kojenecká voda

Je takové nepsané pravidlo, že kojenecká voda by se měla kupovat a převařovat do 1 roku dítěte. Myslím si ale a potvrdila mi to i specialistka na výživu dětí, že je důležité si zjistit, jaká voda u vás doma teče. Zjistíte to naprosto jednoduše a to, že si zavoláte na Veolii.

Pro Prahu bylo vydané prohlášení, že kohoutková voda je vhodná pro děti od narození i bez převaření. Prohlášení zde. Je ale pravdou, že jsem kupovala kojeneckou vodu do Tobínka 1 roku a ještě jí převařovala. Po jeho 1 roce jsem si našla toto prohlášení a tak využíváme kohoutkovou vodu, ale stejně mi to nedá a převařuji jí. Možná je to zbytečné, ale jsem tak klidnější :-)

Karafa na převařenou vodu

K převařování vody se pojí i karafa (máme takovou s korkovým víčkem, aby se do ní neprášilo). Vždy převaříme vodu a přelijeme ji do ní. Máme pak na výběr studenou a horkou (čerstvě převařenou).

Dávkovač mléka

Dávkovač mléka je vhodný na 2 věci. Na cesty a na noční přípravu mléka. Pokud jste totiž někdy připravovali kojenecké mléko, tak asi víte, co to je ve 3 ráno, kdy jste jak praštění palicí, odpočítávat odměrky, které sypete do lahvičky. Většinou jsem se u čtvrté zasekla a nevěděla, kolik jsem jich do lahvičky dala.

A tak využíváme tento dávkovat na noční přípravu. Stačí odšroubovat hrdlo, přesypat do lahvičky, zalít vodou a je to.

Stejně to využíváme, když jdeme někam v odpoledních hodinách a je možnost, že se zdržíme. V tu chvíli nastává zapeklitá situace, protože Tobínek bez mléka neusne. Jak jsem psala, pije ho vždy při usínání, nad ránem a ráno. Přes den o něj zájem nemá a v noci by se po něm utloukl, takže tento dávkovač bereme s sebou.

Termoska na cesty

Stejně jako dávkovač, tak na cesty s sebou bereme termosku s teplou vodou. Vodu pak přelijeme do lahvičky, přidáme dávku mléka, promícháme a je hotovo. Člověk pak nemusí žádat obsluhu v restauraci o ohřátí mléka či vymýšlet, jak jinak ho ohřát.

Termoobal
Termobobal využívám minimálně, ale přesto se najde pár chvil, kdy se mi hodil. A to hlavně v zimě, když jsem připravila mléko na cesty, venku byla zima a tak jsem do něj ukryla lahvičku. Těchto situací ale bylo jak šafránu a tak ho využívám v zimě třeba na ohřátou vodu či čas, který Tobínek pije v průběhu dne.

Ohřívač lahví
Tohle je jediná věc, kterou nemáme. Ale znám spoustu lidí, kteří jí mají a nedají na ní dopustit.

Já to dělám tak, že v karafě mám vždy vychladlou převařenou vodu. Do lahvičky si naliji poměr studené vody, poměr čerstvě převařené vody a nasypu odměřené mléko, promícháme a podávám. Stejně tak to děláme na cestách. Poměr teplé a studené vody mám už vychytaný, ale přesto je dobré zkusit teplotu mléka na spodní část zápěstí, aby se miminko neopařilo.

S ohřívačem by to možná bylo v určitých chvílích pohodlnější, věděla bych přesnou teplotu mléka a nemusela testovat, zda je dostatečně vlažné, ale upřímně? Já už nemám na kuchyňské lince místo, kam bych ho dala.


Přechod na kojenecké mléko
Když jsem přecházela na kojenecké mléko, tak jsem si pročítala pár článků, jaká jsou pravidla při jeho přípravě. Ano, i to jsem dělala. Jsem klasická prvorodička, která si některé věci raději zjistí, či se ujistí.

Zjistila jsem ale jedno. Žádná pravidla nejsou. Někdo dodržuje promíchávání mléka ve stylu nekonečna a to, že lahvičku zavře a pohybuje jí do směru ležící osmičky. Prý se tak mléko nejlépe promíchá. Mně tam ale občas zůstala hrudka a to je tragédie, když se dostane do savičky a Tobínkovi pak nejde sát. Takže tomu předcházím tak, že dané mléko promíchám vidličkou a pak s ní zkouším jakoby nabrat mléko a tím zjistím, zda tam ještě nějaká hrudka je nebo ne.
Další z tipů bylo, ať vždy zkoušíme teplotu mléka na spodní část zápěstí. I když se nám může zdát, že poměr teplé a studené vody jsme dali přesný, tak je to taková jistota a předejdeme popálení miminka.
Další tip nebo spíše doporučení bylo, že namíchané mléko by se mělo spotřebovat do 2 hodin. Sama nevím proč, ale je to doporučení přímo od Nutrície a tak je lepší ho dodržovat.
Jeden z posledních tipů byl, aby se převařovala voda pro jistotu až do 2 let dítěte. Ve vodě mohou být různé bakterie a můžeme tím předejít různým obtížím.

Víc jsem toho nevyčetla a tak je hlavně důležité dát na svůj mateřský instinkt, protože ten (světe div se) funguje nejlépe. My mámy jsme superhrdiny a tak se nebojte důvěřovat samy sobě.


Tak já doufám, že jsem vám odpověděla na vše, co vás zajímalo.

Mějte se krásně,
s láskou, vaše Kačí.
Tento clanek vnikl ve spolupraci s firmou Nutricia.

1 komentář: