Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 21. července 2016

ČOKOLÁČ BEZ MOUKY

Jednoho dne jsem seděla doma a koukala na pořad Jamie Olivera. Tak jsem si řekla, že po dlouhé době zavítám na jeho stránku a podívám se, co tam má nového. A hlavně pořádně čokoládového. Na čokoládu jsem totiž měla chuť.

Po chvíli brouzdání jsem narazila na tento recept. Je to pořádně čokoládový koláč, který zůstane uprostřed pořádně vláčný a hlavně...je bez mouky.

Takže si přijdou na své milovníci čokolády a odpůrci mouky. Nebo ti, kteří mouky nesmí. Nebudu zdržovat a jdeme na něj.

A ještě malé doporučení:
K čokoládě se hodí spousta příchutí, tak se nebojte experimentovat. Můžete přidat trochu mleté kávy, chilli, pomerančovou kuru nebo třeba rozmarýn. Ten jsem použila já.


Doba přípravy: 45 minut (pečeme 20 minut)
Náročnost: střední
Počet porcí:  8-12
Forma: průměr 22 cm

INGREDIENCE:
  • 200 g másla
  • 200 g 50-70% čokolády
  • 6 vajec
  • 250 g cukru
  • 70 g hořkého kakaa
  • + přidaná chuť (kura z pomeranče, chilli, rozmarýn, káva či jiné) ale nemusí být
Na ozdobu:
  • 1 kelímek šlehačky
  • čerstvé ovoce
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Řekla jsem si, že vám opět připomenu značku Fair Trade, takže tento recept připravím s produkty Fair trade. Zrovna tohle by se totiž mělo podporovat.
Připravíme si horkou lázeň. To znamená, že do spodního a většího hrnce nalijeme vodu a položíme na něj další a menší. Do toho vložíme čokoládu a necháme rozpustit.
Když se čokoláda rozpustí, tak přidáme máslo a pořádně promícháme.
Nakonec ještě pokrájíme rozmarýn a přidáme k čokolády. Tu necháme lehce vychladnout. Mezitím se pustíme do přípravy těsta.
Rozdělíme si žloutky a bílky.
 Bílky vyšleháme společně se špetkou soli do tuhého sněhu. A dáme stranou.
Žloutky vložíme do šlehací nádoby.
 Přidáme cukr a vyšleháme. Vnikne nám z toho nadýchaná žlutá pěna.
 Přidáme kakao a opět promícháme.
 Mezitím by nám měla vychladnout čokoládová směs, kterou nalijeme do mísy a promícháme.
 Do promíchané směsi budeme postupně zapracovávat sníh z bílků. Teď už ale stěrkou.
 Vysteleme si pečící formu a do ní nalijeme směs.
 Dáme péct na 20 minut na 170 stupňů.
Ještě horký koláč přiklopíme talířem a necháme vystydnout. Díky tomuto triku zůstane takový mazlavý. Tento trik jsem slyšela u Markéty Kitchenette a opravdu je to super.
Když ho vyndáte z trouby, tak uprostřed bude působit neupečeně. To je správně. Nebojte se, přes noc ztuhne.
 Do rána se takto propadne.
Můžeme ho podávat i takto jen posypaný kakaem. Já ho ale miluji s kupou šlehačky a také jahod. Nebo malin. Nebo borůvek. Nebo rybízu :-)
 Kakao nám pomůže zamaskovat nerovnosti.
 Přidáme šlehačku a ovoce.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

53 komentářů:

  1. Ježiš,to je nádhera.Další inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Akorát mám v troubě další kus. Dělám ho mamče k narozeninám :-)

      Vymazat
  2. Mňamka!!! A co je to za máslo - vypadá s těmi okraji jako z vaničky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co? Ne! Normální klasický máslo. Margarín a jiné rostlinné zvěrstvo už dávno nepoužívám :-D

      Vymazat
  3. Zitra mam narozeniny tak uz vim jakej si upecu dort:-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho dnes také pekla k narozeninám, ale těm mamčiným :-)

      Vymazat
  4. Ohh vypadá božsky! Miluju čokoládový dorty! :D A mám stašně ráda, když je to uproštřed přesně takový mazlavý a ne takový sušší... A ani není náročný na ingredience, takže hned zítra koupím čokoládu a urřitě ho vyzkouším! :D
    PS: Máš dokonalé fotky...jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo, děkuji moc. Tady je právě důležité to, že to musíš upéct, aby uprostřed byl ještě řidký a pak ho přiklopit talířem a vychladit. Díky tomu vznikne ta mazlavost. To jsem se dozvěděla v MnamTv od Markéty Pavleje :-D Aspoň k něčemu to čučení na tv je :-D

      Vymazat
    2. Takže tím talířkem mám jakoby přiklopit tu formu, ve které je?

      Vymazat
    3. Děkuju za odpověď!Tenhle trik se mi bude určitě hodit! :-)

      Vymazat
  5. Je naaaadherny!!! Uplne jsem na nej dostala chut a to je teprve rano :D Ja se v tehle cokokolacich vyhybam pridavani hodne masla, ale je fakt ze s maslem to ma sve kouzlo take a mozna diky nemu je pak uvnitr krasne mazlavy. Nadherne fotky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu, mám to stejně, ale právě to máslo z něj udělá ten mazlavý hutný koláč. Každopádně mohu za sebe říct, že stačí pidi kousek a jsi totál plná. Je tam té čokolády vážně hodně. Takže aspoň tak :-D

      Vymazat
  6. Tak tohle budu muset vyzkoušet! Vypadá božsky.. hlavně s těma jahodama ! Mňam! :P

    OdpovědětVymazat
  7. To je přímo dokonalý dort pro mého taťuldu :D Jsem zvědavá, co mu bude říkat. Moc děkuji za další skvělý recept :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá famózně, určitě do něho půjdu. Jen mám takovou otázku (možná hloupou), ale myslíte, že je dort úplně upečený - kvůli tomu středu? Jsem totiž těhotná a mám strach z těch vajíček :)Díky, Evka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak 20 minut je ve 180 stupních, ale v tomhle vůbec nevím. Být tebou, tak ho raději dopeču do tuha, je i tak výborný. Nestojí to za riziko :-)

      Vymazat
    2. Díky za odpověď :)

      Vymazat
  9. Vypadá úplně božsky 😍 Jen takový možná hloupý dotaz. Myslíte že ta šlehačka navrchu přežije tak 4 hodinový převoz vlakem? Děkuji a přeji hezký den 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že určitě. Sice jsou nyní vedra, ale ve vlaku by takové nemělo být :-)

      Vymazat
  10. Vypadá úžasně, večer se do něj pustím! :) Co jsem si ale všimla, tak máš v každém článku, který jsem zatím četla, nějaký překlep :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, pak dej vědět, jak chutnal :-)
      To je i možné, ber to jako takový můj podpis :-D Nevím, co k tomu říct. Až na překlep narazím, tak ho samozřejmě opravím :-)

      Vymazat
  11. Dobrý den, dort jsem včera upekla a dodnes mi ve formě ztvrdl, má to tak být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli myslíš ztuhl, tak je to v pořádku. Zatvrdnout by neměl :-)

      Vymazat
  12. Dort je naprosto skvělý, už peču druhý kousek a všem chutná :) děkuji za super recept :) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím. Já ho za první dva týdny pekla 7x :-D

      Vymazat
  13. Dort je naprosto skvělý :) už peču druhý kousek a všem moc chutná. Děkuji za super recept :) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé děkuji, to tak ráda slyším :-)

      Vymazat
  14. Zkoušela jsem :-), je výborný! Děkuji za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Kde lze koupit tu čokoládu? Jak z ní vaříte? Fair Trade? Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle je z Marks and Spencer :-)

      Vymazat
    2. A lze to udělat i z jiné čokolády? Nějaký typ? Když bydlím v malým městě a takovýto obchody tu nejsou....

      Vymazat
    3. Určitě ano. Jen by měla mít jak 50% obsahu kakaa. Aby to dobře drželo a chutnalo :-)

      Vymazat
    4. Děkuji za odpověď!!! Večer budu péct už se moc těším! :)

      Vymazat
  16. Vypadá skvěle, zítra se do něho dám!! Fotky jsou opravdu luxus, no úplně ho jím očima už teď :))) jednoduchý a krásný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělala jsem ho v poloviční velikosti na mamčinu oslavu - hlavně kvůli jedné tetě, která drží bezlepkovou dietu. Ta si moc pochutnala a ocenila, že jsme nekoupili zákusek v cukrárně. Když ostatní členové rodiny viděli ten dortík, hned se ozvali milovníci čokolády a lepek nelepek si pochutnávali na dortíku a ještě si prosili recept :) hádám, že jsem trumfla i dort z cukrárny ;) takže super, měla jsem opravdu radost!! No musím říct, že ať si čtu jakýkoliv Tvůj recept, vždy mě něčím zaujme a inspiruje, jsi šikovná :)

      PS. Jako další zákusek jsem ještě pekla už osvědčený a oblíbený "Tvarohový rádoby cheesecake s banánem a čokokorpusem" :))

      Vymazat
    2. To tak ráda slyším. Je krásné slyšet taková slova a že chutná. Banánový rádoby cheesecake je ozkoušená klasika, která vždy potěší. Mnam. Už dlouho jsem ho nedělala :-)

      Vymazat
  17. Dort je naprosto peckový! Dělala jsem na svoje narozeniny a jelikož už je to několikátý měsíc, co jsem vyřadila pšeničnou mouku, rozhodla jsem se zkusit tento, který je bez mouky úplně. Sice není nijak moc zdravý, ale bez lepku je, to se počítá! :D No lepší rozhodnutí jsem udělat nemohla! Všem moc chutnal, byl výborný, takže moc děkuju za recept :) (chutnal tak, že jsem musela recept posílat i dál známým). Určitě budu dělat dort znovu, už se nemůžu dočkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko tak to moc ráda slyším. Na narozeniny je dobré si vyhodit z kopýtka, jak se říká, takže si myslím, že to je úžasná volba a jsem moc ráda, že vám chutnal :-)

      Vymazat
  18. Může to být jakýkoliv cukr nebo jenom třtinový? :)

    OdpovědětVymazat
  19. Někde se stala chyba :-) dort mi takhle krasne při pečení nenabehl a schvalne,jestli se propadnepletu. ..no o třeba vyjde pokus c.2 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko, moc nerozumím, co se ti s ním stalo. Že ti propadl nebo nepropadl? :-)

      Vymazat
    2. Ahoj, omlouvam se za chybu.. :-) Nooo.. nepropadl se mi, pak jsem zjistila, ze jsem dala asi moc velkou formu, protoze mel dort cca 2,5 cm na vysku? Takze chyba na me strane, musim udelat pokus c. 2 :-)

      Vymazat
    3. O další důvod navíc, proč si ho upéct znovu :-D

      Vymazat
  20. Prosím o info,jak velkou formu používáte? Peču ho podruhé a v žádném případě ho nemám tak vysoký. Chuťově výborný,ale jak je nízký,tak to moc dobře nevypadá. Menší formu už nemám, leda snad dvojitou dávku těsta. Děkuji za radu. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko je to napsané nad nadpisem Ingredience. Používám formu, která má 22-24 cm. Jestli máš tu klasickou velkou 28 cm, tak přidej čtvrtku až půlku dávky. Ať to zase není moc vysoké. To už by nebylo dobré.

      Vymazat
  21. Dneska jsem ho upekla tátovi k narozeninám a všem moc chutnal, takže díky za skvělý recept! Sice mi to celé trvalo poněkud déle, než 45 minut, ale to bude asi rukama :-) Určitě ho příště vyzkouším s tím rozmarýnem, mohlo by to být fajn zpestření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám moc radost :-)
      Já už to mám asi víc v ruce, ale to vůbec nevadí, hlavně, že všem chutnal :-)

      Vymazat