Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 18. ledna 2016

TIP: JAK BOJUJI JÍDLEM PROTI NACHLAZENÍ?

Chodí mi hodně dotazů na boj proti nachlazení. Nejsem lékař a tak nerada doporučuji léky. Přecijenom, co pomáhá mě, nemusí pomáhat ostatním. Ale je tu jídlo. Jídlo pomáhá hodně. Takže jsem si řekla, že sepíši pár jedlých bodů, které mají výborné účinky a vždy postaví na nohy.

Pokud máte také nějaké babské rady, určitě mi je napište do komentáře, ať se můžeme navzájem inspirovat a pomoci si.


ČAJ
Čaj je základním a zásadním lékem. Pokud mám teplotu, tak se hodně potím a tím jsem dehydratovaná. Rty mám popraskané a suché a stejně tak i celou pleť. Proto je důležité pít. Hodně pít.

Nejčastěji si připravuji zázvorový vývar s citronem a medem. Ale, abych tam zachovala vitamíny, tak postupuji takto.

3 cm zázvoru nastrouhám či pokrájím najemno (tím z něj dostanu nevíce šťávy a chuti).
Zaliji ho 1,5 litrem horké vody a nechám louhovat. Když má čaj cca 42 stupňů, tak vyndám zázvor a do zázvorového vývaru přidám lžíci medu od včelaře a zaliji šťávou z 1/2 citronu. Zamíchám a piji. Toto opakuji několikrát denně.
Když už mi chuť zázvoru "leze krkem", tak k zázvoru přidám sáček černého čaje a louhuji spolu se zázvorem.

MED
Pokud mám velký kašel a bolí mě z toho na plicích, tak dodržuji takovou babskou radu, kterou mě naučila mamina.

Vezmu plátýnko, látkovou plenu nebo šátek a složím do čtverce o velikosti hrudníku. Pokapu to z jedné strany medem a dám ohřát do trouby. Stačí na minutku ani ne. Bacha, poté bývá med opravdu vařící.
Když lehce vychladne, po cca minutě, tak ho položím na holou hruď, obléknu upnuté tričko, aby to drželo a jdu spát. Do rána se med vstřebá a tělo není téměř upatlané. Ani páni, kteří mají chlupatý hrudník se nemusí být.
Ráno se vysprchuji a je mi o poznání lépe. Nikdy bych tomu nevěřila, ale vážně to funguje.

HORKÝ VÝVAR, POLÉVKA
Když jsem nemocná, tak často trpím na zimnici a špatně se mi polyká.

Proto si vždy uvařím teplou polévku. Nejlépe vývar. Nemusí se kousat, má příjemnou jemnou chuť a vždy zahřeje. A v žaludku potěší.

Většinou ale nemám síly na vaření vývaru, tak si koupím od www.konecnevyvar.cz, nakrájím do toho mrkev a petržel, chvilku povařím a vývar je hotový.

ČESNEK
Příroda má blahodárné účinky, o kterým málo kdo ví. Tento tip mi dala Domča z Dblog.cz. Zmínila se o tom ve svém snapchatu a pak mi to ještě potvrdila.

Stačí nakrájet 3-5 stroužků česneku na tenké plátky, sníst je v syrovém stavu a zapít až 3 litry vody.

Vím, že toto není pro každého. Ale opravdu to funguje. Jen pak chvíli nechoďte mezi lidi :-)

CIBULE
I cibule má své blahodárné účinky, jen vědět, co s ní. Cibuli stačí nakrájet na plátky a přes noc si jí vložit do ponožky.
Je to lehce nepříjemné, ale funguje to. Jelikož na chodidlech je spousta bodů, tak účinky cibule jsou přímo do nich.

CIBULE A BÍLÁ ŘEPA
Tohle je lék, který mi dělávala maminka, když jsem byla malá.

Stačí nakrájet cibuli nadrobno, zasypat jí 2 lžícemi cukru a nechat. Po chvíli začne vytékat šťáva z cibule smíchaná s cukrem.
Tu šťávu po lžících konzumuji. A stále to pomáhá.

Stejně tak pomáhá bílá řepa. Do bílé řepy na vrchu vykrojím žlábek a ten zasypu trochou cukru. Opět se začne uvolňovat šťáva a tu po lžičkách jím.

KOKOSOVÝ OLEJ.
Kokosový olej má hodně využítí. . A jelikož krásně vyživuje pokožku, tak si ho v době rýmy mažu na nos a tím zamezuji loupání a podráždění pokožky. A když jsem doma, tak si ho namažu na celý obličej, protože v době nemoci mám pokožku hodně unavenou a suchou.

Velkým bonusem je, že to krásně voní.

VITAMÍNY
Nejen v době nemoci je důležité konzumovat vitamíny. Tedy nejlépe ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Zvlášť, když jsem nemocná, tak na zeleninu nemám vůbec chuť.

A tak si umixuji ovocno zeleninové smoothie. Je sladké, má hodně vitamínů a živin a vždy mě zpruží.

Nejlepší je kombinace ananas, zázvor, voda. Ananas a zázvor lehce pálí a když mě bolí v krku nebo mám kašel, tak je to naopak velmi příjemné.
Ale pozor, stačí tak 1-2 dcl. Ať si nespálíte celou pusu.

TEPLO A ODPOČINEK
V dnešní době, kdy člověk musí chodit do práce je to obzvlášť těžké. Takže chápu, že většina z nás chodí do práce, i když jsme nemocní.

Ale i tak se vždy snažím každou volnou chvilku odpočívat, teple se obléct, zavázat velká šátek kolem krku a být v klidu.

12 komentářů:

  1. Zázvorový čaj taky používám,když na mě něco leze.Cibuli do ponožek taky znám,ale používám jí i jako obklad,když mi bolí na prsou.Je to recept od pátera Ferdy a po každý zabere.Nakrájím cibuli na kousky,dám do kastrůlku s trochou vody.Přidám fenykl a anýz a nechám to rozpařit.Dám do plátýnka a na prsa.Stačí 20minut asi 2 krát denně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní skvěle. To také zkusím. Děkuji

      Vymazat
  2. Zázvor je mimo jiné i přírodní antiemetikum, takže je skvělý i např, pro děti, které při chřipce zvrací :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super. Dobré vědět. Já mám výhodu, že mi chutná, takže nemám problém vybírat nakrájené kousky z čaje a kousat je. Chutná mi to :-)

      Vymazat
  3. Zázvorový čaj s medem a citronem si také dělám, když jsem nachlazená nebo nemocná, je to skvělý lék :-) Kačí jen bacha na ten syrový česnek, můj otčím se tímto způsobem také vždy léčil, až si přivodil žlučníkový záchvat.. a podruhé se mu to povedlo, když hledal alternativu za česnek a jedl syrový zázvor.. takže čaj ze zázvoru je určitě lepší a česnek je prý méně agresivní, když se z něj vyndá prostředek.. ale i tak bych na něj byla opatrná ;-) hezký den. Silvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Hlavně lidé, kteří mají žaludek citlivější.

      Vymazat
  4. Co se týká toho česneku - rada ( i na vys. tlak, posílení imunity přes rok...) od mé alergoložky:
    stroužek česneku mám CUCAT - NEKOUSAT. Až mne to přestane "bavit", vyplivnout. Každý den.
    Dále já dělám:
    1.Zázvor krájím keram. nožem (ne kov a jak někdo strouhá pokud nemá takové to kašičkové "strouhátko" keramické, plastové nebo skleněné - ale to je piplačka) na drobno, zaliji např. večer v keram. konvici vařící vodou tak, aby byl ponořený. Maximálně se luhuje a ráno nebo kdy potřebuji, doliji vařící vodou. Někdy přidávám na pidi kousky citron i s kůrou - také hned.
    2.Zázvor také nakládám s citronem (vše na pidi kousky napěchuji do skleniček od přesnídávek nebo menších a zaliji medem aby to bylo PONOŘENÉ - musí se pomalu, neb než se med dostane až dolů a vypudí vzduch, trvá to. Uchovávám v lednici a vydrží nekvasit až 2 měsíce. Šťáva z toho se jí lžičkou a zbytek se zaleje na čaj.
    3. Nakrájená cibule a majoránka se zalije vařící vodou a pije jako čaj. není moc dobré - lze osladit medem.
    4. Cibuli nakrájenou do skleničky a zasypanou cukrem přes noc - vznikne také ta šťáva - ráno na lačno.
    5. To samé černá ředkev.
    6. Při bolesti hlavy u chřipky i jiné bolesti: citronem na plátky si "obložíme" čelo a spánky...
    Jinak samozřejmě pít,ale spíš něco močopudného a s citem - namáháme ledviny a to se jim nelíbí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cucání česneku, doporučuji, okamžitá uleva a není cítit,
      cibuli nakládám do medu.

      Vymazat
  5. Já osobně když jsem nemocná, trpím ohromně na kašel, každým dnem se mi to zhoršuje a někdy si i nevím rady co s tím. Jednou mi na to ale pomohl cibulový čaj. Je to tak půlka větší cibule, nakrájí se na měsíčky a zalije se 1,5 litrem horké vody. Luhuje se tak 20 minut. Poté se do vyluhované cibule vymačká půlka citrónu a dosladí se trochou medu. Bez medu se to vážně pít nedá (dle mého). :-)
    Mě to bohužel nedělá dobře na žaludek, tak to nepoužívám. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zní to hodně zajímavě. To musím zkusit :-)

      Vymazat
  6. My v naší rodině (zejména babička) nedame dopustit na třapatku. Je to léčiva rostlina, která se namáčí na několik týdnů do alkoholu a pak se po lžičkách užívá proti nachlazení. S medem a citronovou šťávou je to zaručený lék :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluji tyhle bylinkové domácí recepty. A kde se taková třapatka dá sehnat?

      Vymazat