Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 21. dubna 2015

ŘEPOVÝ SALÁT S RUKOLOU A BALSAMIKEM

VIDEO RECEPT


Sledujete můj Instagram nebo Snapchat? Tak jste určitě pochytili to, že v práci připravuji pro kolegy dopolední a odpolední svačinku.

Toto začalo, když jsme si každý den v práci dopřávali tučné a těžké obědy a pak celý den funěli. Vlastně strava byla ve stylu ráno nasnídat, v poledne oběd a další jídlo, až v 20 hod. večer. Ano s naší pracovní dobou to jinak nešlo. Já byla ale výjimka. Já si nosila své svačinky a pozorovala kolegy, jak už dále nemohou.

A tak jsem zahlásila "Co si takhle udělat zdravý měsíc?". V neděli nakoupím ovoce a zeleninu a každý den v 10 hod. připravím ovocnou dopolední svačinku a odpoledne v 16 hod. připravím odpolední svačinku. Všichni souhlasili.

A tak jsme to vydrželi celý měsíc. Nakonec se to uchytilo a jedeme takhle už 4 měsíce.

Abych se dostala k tomuto receptu. Vždy jsem vymýšlela, co připravit. Není to úplně snadné. Je na to daný budget a pestrost výběru v obchodech přes zimu nic moc. Jednou jsem ale narazila na řepu a zkusila jí zakomponovat do našeho jídelníčku. Podařilo se. A velmi úspěšně. Recept byl složen z ingrediencí, které jsem měla zrovna nakoupené. Takže nic náročného, ale výsledek je více než uspokojivý, prostě chuťově perfektní a barevně ještě hezčí :-)

Doba přípravy: 10 minut (+90 minut pečení nebo vaření)
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
 
INGREDIENCE:
  • 4 střední řepy
  • 2 malé bílé jogurty
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce balsamika (takové to hustší sladší, rozhodně ne to řídké hodně ocetové)
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g rukoly
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejlépe den předem (abychom jí stihli vychladit) si zabalíme řepu do alobalu. Neloupeme jí. Vložíme jí do pekáčku a na 180 stupňů dáme péct. Pečeme 90 minut.

Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou  a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Když vezmete špejli, musí řepou trochu silou projet.

Ale vařením vyvaříme spoustu chutí z řepy, takže doporučuji péct.
Když je řepa měkká, tak jí necháme vychladit. Nejlepší je přes noc v ledničce, aby byla krásně studená.

Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky.
Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl dle chuti a pepř. A celé důkladně promícháme.

Nakonec nandáme do misky nebo do skleničky a přidáme na vrch rukolu. Zakápneme ještě olivovým olejem a balsamikem a posypeme trochou slunečnicových semínek.

Je to úžasné jídlo, jako salát do práce, ale také, jako hostina pro přátelé.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
řepa - Světbedýnek.cz
bílý jogurt - Světbedýnek.cz
olivový olej řecký - Světbedýnek.cz
česnek - Kaufland
balsamiko - Kalamáta Papadimitriou
slunečnicová semínka - Globus
rukola - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


Žádné komentáře:

Okomentovat