Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 2. března 2015

ALPRO VÝZVA + PROČ PÍT ROSTLINNÉ NÁPOJE

2. února na stránkách Bogerky.cz na mě vyskočil článek od firmy Alpro. Vlastně to nebyl klasický článek, ale výzva. Vyzvali totiž blogerky, aby napsaly, proč zrovna ony by měly testovat Alpro výrobky.

Chvilku jsem přemýšlela, zda tam vůbec něco psát. Ale to bych nebyla já, abych tam nějakou tu větu nenapsala. Proč to nezkusit, že? Alpro výrobky mám ráda a běžně si je kupuji.
Takže jsem tam napsala pár vět a klasicky nečekala, že mě vyberou. Opak byl ale pravdou.
Vybrali mě a následně poslali balík, který obsahoval:
- mandlový nápoj
- ovesný nápoj
- kokosový nápoj

- sójovou smetanu na vaření
- sójový čokoládový nápoj

Od obdržení zásilky jsem neměla ani celý týden, na to, splnit zadání. To bylo napsat recept, zkušenosti, článek nebo recenzi. Čas začal tikat a s mojí pracovní dobou ještě rychleji. Mám tedy pouze 2 celé dny na vymyšlení, zhotovení a sepsání úkolu.
Takže jsem začala pátrat po Google a hledat informace o rostlinných nápojích.
Já tyto nápoje piji celkem často, ale popravdě spíše na chuť. Kravské mléko kupujeme, ale minimálně. Z kravských produktů hodně kupujeme bílé jogurty, tvarohy a sýry.

V minulosti, když jsem navštěvovala výživovou poradkyni, tak ta mi denně kladla na srdce, ať se kravskému mléku vyhýbám. Už jsem si ale přesně nepamatovala proč. Takže pan Google pomohl (ten anglický, zahraniční) a sepsala jsem pár hlavních bodů "Proč pít rostlinné nápoje!". (informace naleznete úplně dole v tomto článku)

Takže kolem a kolem chci říct, že eliminuji kravské mléko, ale zase to s tím nepřeháním. Razím totiž pravidlo, že s ničím se to nemá přehánět, pokud Vás k tomu tedy nedonutí zdraví!

V sobotu ráno v 7 hod. jsem vyhupsla z postele, vyčistila si zuby, namalovala obličej na ksichtík a utíkala do kuchyně. Jo ještě jsem se oblékla. To by bylo totiž dobré, když jsem se rozhodla vytáhnout i kameru.
Měla jsem v plánu 7 receptů. A to: (po kliknutí na daný název se Vám rozklikne recept a článek)

Kokosovo jahodovo banánové Smoothie s Alpro kokos

Čokoládový sójový nápoj - vypít jen tak 
 
Proč tolik Smoothie?
Protože Smoothie piji každý den. Kdo sleduje můj Instagram (naleznete mě tam jako @smoothcooking.cz), tak ví, že každé ráno nahrávám fotku se Smoothie pro ty, kteří se Smoothie chtějí začít. Či už začali, ale potřebují se inspirovat v dalších receptech.
Založila jsem k tomu hashtag #rannismoothie. Všechny Smoothie označuji tímto hashtagem a dokonce už ho označují i další smooteři. Což mě velmi těší!

Sobotní ráno jsem tedy započala Kokosovo jahodovo banánovým Smoothie. Spojení čerstvě vyloupaného kokosu, kokosové vody, čerstvých jahod a banánu, doplněno o chia, slunečnicové a lněná semínka a celé zalité Alpro kokos. Omomom. Vážně super. Připomnělo mi to léto. Čerstvé suroviny, za okny sluníčko. Co více si přát.

 Ihned na to jsme se Smoothie zabrousila do tropických krajů. No tropických, mango je tropické, banán vlastně také, tak asi proto. Druhé tedy bylo Mangovo pomerančovo banánové Smoothie.
Spojila jsem čerstvé mango, pomeranč a banán, přidala k tomu opět chia, slunečnicová, lněná semínka a zalila to Alpro mandle. Tohle byla topka za poslední dobu. Můžu říct, že jsem vyzkoušela minimálně 1000 druhů Smoothie (možná i více). Tato svěží kombinace mě ale velmi mile překvapila. Každý srk byl slastí pro moje ústa. Mňam, jak to píši, dala bych si ho znovu.

Základ stravy byl v žaludku a já se tedy mohla vrhnout na něco složitějšího. Ne že by Palačinka byla něco složitějšího, ale na rozdíl od Smoothie, kde příprava trvá cca 2 minuty, tak palačinky trvají rozhodně déle.
Smíchala jsem tedy hladkou mouku (chtěla jsem celozrnnou, ale zjistila jsem, že mol mě předběhl), vajíčko, špetku třtinového cukru a Alpro oves.

Těsto bylo krásně hladké a pracovalo se s ním opravdu dokonale. Jednu část jsem ozdobila šlehačkou (lidem trpícím na intoleranci laktózy doporučuji sójovou), vlastně jsem ozdobila i sebe :-) (ano, už podruhé za 2 týdny)
K tomu jsem přidala čerstvé ovoce a zalila javorovým sirupem. Druhou dávku jsem opět ozdobila šlehačkou, čerstvým ovocem a přidala kousek malinové marmelády Bonne maman. Třetí dávku jsem ozdobila Nutelou, šlehačkou a zasypala kousky čerstvého kokosu. A čtvrtou dávku jsem ozdobila nutelou a čerstvým banánem.

V tuto chvíli jsem chtěla padnout na gauč, či se jít projít, protože bylo opravdu nádherně. Ale ne, vymyslela jsem si ty recepty, tak je uvařím. Vrhla jsem se tedy na Lososový krém. Tuto polévku děláme na Vánoce. Je to polévka plná kvalitního vývaru, čerstvého lososa, kořenové zeleniny a zakápnutá smetanou. Je lehká na trávení a přitom výrazná.

Tato varianta byla se sójovou smetanou a opravdu se povedla. Jednu část jsem ozdobila spařeným špenátem a opraženými mandlemi. A druhá čerstvou rukolou a opečeným kouskem lososa.

Teď už jsem ale opravdu nemohla. Ono se to nezdá, ale vše točit, fotit a ještě vařit u toho, je celkem náročné. Asi by to nebylo tak náročné, jako když to vše musíte dělat po jednom a ne naráz. A to hlavně kvůli tomu videu. Takže jsem si šla odpočinout a pokračovala druhý den.

Ráno jsem otevřela oči kolem 8 hod. ráno  a opět plná nadšení a chutí vyhupsla z postele. Proces seberealizace byl stejný, jako předchozí den a pak jsem se ihned vrhla na ranní Smoothie. V neděli to bylo Řepové s čerstvým špenátem a banánem a doplněn o semínka, sušený kokos a Alpro kokos.
Pro někoho děsivá kombinace, ale musím uznat že Alpro kokos tomu dalo šmrnc. Byl to svěží, lehký drink plný energie.

Ranní smoothie v tuto chvíli bylo za námi a já se vrhla do poslední vařící části a to do Smooth Chocolate cake. Tento recept je můj výmysl a musím říct, že má neskutečný ohlas. Dělalo ho už tolik lidí a všichni si ho maximálně chválí. Ať už za jeho snadnost, tak za jeho chuť.

Trošku jsem se bála, co s ním udělá sójová smetana. Ale strach byl neoprávněný. Ani nevím, jestli to bylo tou sójou nebo tím, že jsem ubrala kousíček čokolády. Ale tento dort byl naprosto dokonalý. Já jsem se rozplývala nad každým soustem. Musíte ho opravdu zkusit. To je něco neuvěřitelného.
Tímto to ale nekončilo. Ještě jsem měla v plánu dělat:
Bulky na Burgry (recept ZDE),
Portobello burgy (recept ZDE),
Pórkovou polévku s parmazánem (recept ZDE) a
Kuře s fresh zeleninou (recept ZDE).
Vše jsem stihla a v 15 hod. jsem usedla k počítači a začala stříhat videa. Byla to práce na několik hodin, ale jsem na sebe hrdá. Vše jsem stihla a zvládla přesně, jak jsem chtěla a i videa se mi líbí. (stále se totiž učím točit a hlavně stříhat)
SHRNUTÍ: (asi by to nějaké chtělo)
  • CHUŤ - tu si naprosto chválím. Jak jsem psala na začátku. Já si rostlinné nápoje kupuji už delší dobu a to hlavně jen tak na chuť. Chutná mi obyčejná chuť neochuceného sójového nápoje, ale také ochucené varianty a to hlavně kokos a mandle. To ale ještě nemluvím o pudinku od Alpro. Ten je bájový. A ten čokoládový nápoj (pitíčko), který byl v krabici také. To bylo také něco. Mňam.
  • POCIT - jeden týden jsem pila pouze výrobky Alpro. Změnu jsem necítila. Začala jsem jí ale cítit, když jsem se po vypotřebování Alpro výrobků vrátila k mléčným. Najednou jsem cítila, jak jsem opět taková nafouklá. Nevím, zda si to vsugerovávám, ale tuhle očistu zkusím udělat ještě jendou.
  • PRÁCE S PRODUKTY - mě se s nimi pracovalo možná až překvapivě dobře. Neměla jsem problém s ničím. A hlavně nikde bych ani nepoznala, že jsem nahradila klasické kravské mléko rostlinným nápojem. Jediné kde ano, tak to je Smoothie. Ale v pozitivním slova smyslu. Smoothie bylo takové lehčí a lépe se stravovalo.
  • KOUPĚ - budu si je kupovat nebo na to nahlížím, jako testovací balíček zdarma. Takže odpověď zní, že budu. Ať si říká, kdo chce, co chce, tak mě Alpro vyhovuje. Jak chutí, tak stravitelností.
  • STYL - ano, Alpro je momentálně takový lifestyle. Je kolem něho obrovský boom. Někteří ho nenávidí a někteří naprosto milují. Já mu přeji, aby ho milovali a vychutnávali si ho s pomocí úžasných receptů od foodbloggerů, jako jsme my :-)
Na úplný závěr chci poděkovat Alpro týmu, že mě vybral do této výzvy, kterou jsem si náramně užila. Zkusila jsem kvůli ní nové recepty a některé jsem inovovala.
Jak řekl můj manžel, tento víkend byl doslova gurmánský a foodblogerský,
zároveň náročný, ale perfektní. Moc jsme si ho užili.
Doufám, že Vám tento článek něco dal a hlavně, že vyzkoušíte některé z mých receptů.
Děkuji za přečtení, komentování, lajkování a sdílení.
Těším se na odezvu a doufám, že bude kladná.
Krásný den
Vaše věčně usměvavá Kačí


 JEŠTĚ NEKONČÍME, NEZAPOMEŇTE NA FAKTA O ROSTLINNÝCH NÁPOJÍCH!!!


PROČ PÍT ROSTLINNÉ NÁPOJE?
  • Jen tak na chuť! Ano, například já to začala pít opravdu jen tak na chuť. Nikdy jsem proti kravskému mléku nic neměla a nikdy jsem naštěstí neměla problémy s laktózou. V poslední době se chuť těchto mlék hodně zlepšila a tak na tom nevidím nic divného.
  • Neobsahuje laktózu! Stále více a více lidí nesnese laktózu.
  • Obsahuje probiotické cukry! Probiotické sacharidy posilují imunitu a pomáhají snižovat toxické látky v těle. Pomáhají obnovovat mikroflóru trávicího a zažívacího traktu.
  • Snižuje hladinu cholesterolu! Sójový protein může snížit hladinu cholesterolu v krvi. Plus sójové nápoje neobsahují cholesterol.
  • Sójový nápoj je bohatý na izoflavony! Izoflavony mají mnoho zdravotních výhod, vč. snížení cholesterolu, zmírnění příznaků menopauzy, prevenci osteoporózy a snížení rizika u některých druhů rakoviny.
  • Sójové nápoje jsou bohaté na enzymy!
  • Mandlový a rýžový nápoj je velkým zdrojem vápníku!
  • Rýžový nápoje je vhodný pro své hypoalergenní vlastnosti! Je velmi vhodný pro malé děti.
  • Bez lepku! Sójové, mandlové a rýžové nápoje neobsahují lepek.
  • Jsou lehce stravitelné!
JAK SE VYRÁBÍ SÓJOVÉ NÁPOJE?
  • Sójové boby se očistí a vyloupou .
  • Uvaří se a přendají do čisté vody. Tam se rozmixují.
  • Po rozmixování se oddělí filtrací drť od rostlinného nápoje.
  • Tento sójový nápoj se pak využívá k výrobě dalších produktů (jogurty, tofu, sójová smetana)
JAK SE VYRÁBÍ OVESNÉ NÁPOJE?
  • Oves se smíchá s vodou a rozemele.
  • Poté se směs přefiltruje.
JAK SE VYRÁBÍ MANDLOVÉ NÁPOJE?
  • Mandle se vyloupou ze skořápky.
  • Poté se namočí a sloupnou ze slupky.
  • Aby se odstranila část tuku, tak se mandle částečně lisují za studena. Výsledkem je mandlová mouka.
  • Mandlová mouka se smíchá s vodou.
  • Nakonec se přefiltruje a zůstane mandlové mléko.

VŠECHNY RECEPTY, KTERÉ ZDE VIDÍTE, JSEM PŘIPRAVOVALA BĚHEM 2 DNŮ A TO I STŘÍHALA A DÁLE UPRAVOVALA. 
(Jediný, který jsem dělala druhý víkend byl na Chia pudink a Domácí tagliatelle con funghi, ale tyto recepty ještě nevím, zda sem stihnu dodat. Ale jo, aspoň Chia pudink jsem stihla)


10 komentářů:

  1. Nádherná práce, smekám. Krásné recepty, nevím, co víc dodat.
    Já se ALPRO výzvy účastnila taky, ale v mnohem skromnějším měřítku - i když mám ještě něco v plánu.
    Přeji spoustu báječných receptů i vděčných strávníků :-)

    Daniela (www-daniela.pise.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle beru jako obrovskou poklonu od člověka, který se jí také zúčastnil a ví o co šlo. Já jsem tvůj report už také četla.
      Mě tohle strašně baví. Zvlášť když dostanu surovinu, která mi chutná, tak to jde samo. V zásobě mám další x receptů. Ale to mě klasicky napadlo, až při stříhání videí, tak budu také postupně doplňovat. :-)

      Vymazat
  2. Koukám, že jsi to pojala ve velkém :-) Já se snažila dodržet prvně stanovený termín, tak to mám o poznání kratší :-) Jsem ale, zatím, jediná, kdo to nezaměřil přímo na recepty, což mě trošku děsí - jestli jsem to špatně nepochopila :-)
    Máš to moc hezký !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Já jsem to také stihla, stříhala jsem kvůli tomu videa do půlnoci, ale pak napsali, že protahují termín, tak jsem si dala na čas a ještě dodělala recept :-) Kdybys to viděla. Každou volnou chvilku jsem seděla na pc a dělala ty videa.

      Jinak nepochopila. Psali, ať to každý udělá po svém a to jde. Já chtěla předat informace skrze recepty, někdo skrze článek čistě o těch produktech. Takže určitě nic není špatně :-)

      Vymazat
  3. Teda... tvůj článek jsem si četla hned, jak zveřejnili vítěze v Alpro výzvě, které jsem se také účastnila. A říkala jsem si, jak nádherně máš článek zpracovaný, jak je vítězství zasloužené. Zkrátka a jasně jsem se nad tvým příspěvek naprosto rozplývala. ♥ A pak si uvědomím, že jsme spolu minulou sobotu vařily a já ti ani nepodala ruku, protože mi vůbec nedošlo, že jsi to ty! Tak snad bude ještě příležitost. :-) V Praze jsem po tobě párkrát pokukovala, protože jsem neustále měla pocit, že tě odněkud znám. A ono ejhle! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hih, no vidíš to. Tak to mě těší, já si s tím vážně vyhrála a strašně mě to bavilo :-) Tak příště už víš o koho jde :-D on tento online svět je v tomhle zrádný, taky kolikrát někoho potkám a koukám na něj až divně a stále přemýšlím, je to on, není to on :-D

      Vymazat
  4. Článek a hlavně recepty jsou super! Už teď si plánuji udělat Chia Pudink na ráno do školy. Vždy mě lákalo omezit kravské mléko a nahradit ho právě mléky ALPRO a nebo od jiných výrobců. Jenže problémem jsou finance. Myslíš, že se dají najít sojové/mandlové atd. mléka i za rozumnější cenu? Jelikož 60kč za litr je bohužel moc :( Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, stačí si ho vyrobit. Na webu je spousta receptů. Třeba kokosové se dělá tak, že se vezme strouhaný kokos a rozmixuje s vodou, nechá vylouhovat a nakonec přecedí přes plátýnko. A je to. Za pár korun máš své mléko :-)

      Vymazat
  5. :) Super článek. Dalo mi to hodně inspirace ve vaření

    OdpovědětVymazat