Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 24. listopadu 2014

OCHUTNÁVKOVÝ DEN V CHEF SHOP.CZ

Kdo sleduje můj Instagram a vlastně i Facebook, tak ví, že jsem v sobotu byla na Ochutnávkovým dni v Chef shop. A jak jsem se k této akci dostala? Vlastně jako slepý k houslím :-)

Jednoho dne jsem si tedy prohlížela stránky Chefparade a koukala jaké nové kurzy vaření mají v nabídce. Byla jsem totiž už na Itálii I. a III. a moc se mi tam líbilo. A narazila jsem na akci Ochutnávkový den v Chefshop.cz.
Vyplnila jsem dotazník a přihlásila sebe a mého manžela na tento den. Moc jsem nevěděla, co od toho čekat, protože jsem ještě Chef shop neměla přidané na fb, kde tato informace byla.

Avšak věděla jsem, že vstupné je 100 Kč, které Vám při odchodu odečtou z nákupu potravin a že se celý den budou ochutnávat potraviny, které Chef shop nabízí a ještě ke všemu z nich bude vařit kuchař. Tak proč tam nejít, že? Vše, co se týká jídla je pro mě :-)

V sobotu jsme se tedy vypravili směr Koněvova ulice, kde Chef shop sídlí a těšili se na to, co nás čeká...

Vstoupili jsme do prostoru Chef shop, kde nás přivítala moc milá slečna, která to má celé na starosti. (omlouvám se, i když byla vážně milá, neznám její jméno :-) )Zaplatili jsme vstup, okroužkovali nás páskou, dostali jsme talířek a sklenku vína Chardonnay

a začali si prohlížet potraviny.
Vyloženě Chef shop pro mě novinkou není. Jelikož jsem tam byla na kurzech, tak jsem ho měla možnost objevit už dříve. Od té doby si tam pravidelně kupuji pesto, mouku na domácí těstoviny, nefiltrovaný odlej (mají ho ted v akci 2l/199 Kč) a věci na sushi.

Takže jsem říkala "jéé to máme doma", "hmm tohle je vážně výborné", "tyjo tohle je novinka, to neznám"... :-)
Prostory se začali plnit lidmi a my se trochu s ostychem dostali k ochutnávce potravin. Tento pocit má asi každý, i když víte, že tam jste pozváni na ochutnávku, je prostě blbý se navalit k jídlu a ujídat. To máte jako s rautem. Všichni vědí, že raut je od toho, abyste se najedli, ale stejně většina ostýchavě stojí bokem a říká si: "tyjo ať tam jde někdo první".
Ochutnávkový výběr byl pestrý. Od piškotů na tiramisu, cantuccini, přes čoko čočky, kaštanové pyré ve dvou variantách, dále přes různé druhý paštik (ty znám, kupuji a miluji), dijonskou hořčici, artyčoky, kapari, olivy, sušená rajčata, pesto, dva druhy parmazánu, dva druhy salámků, olivový olej a balsamico.

Tato paštika je naprosto boží. Kdo vyhledává kvalitní paštiky a nesnáší paštiky typu Májka (ano, když jsem jezdila pod stan, byla to záchrana, ale teď už naštěstí ne, prostě ne), tak je to přímo pro něj. Je to taková ta hrubá verze paštiky, ale mají i tu jemnou. V nabídce je opravdu hodně druhů, jako například kančí, králičí, kachní atd. Takže palec nahoru.
S tímhle jsem se setkala poprvé letos ve Francii v Marseille, ale od značky Bonne Maman (úžasná značka, mají úžasné vše). Je to kaštanové pyré-marmeláda. V Chef shop měli na výběr s vanilkou a bez vanilky. S vanilkou je rozhodně lepší. Kuchař během dne s ní dělal palačinky a to bylo super. Jen možná trochu víc sladké, než mám ráda. Ale mazala to děcka, která přišla tuto akci navštívit, takže chápu, že nám chtěla dopřát :-)
Čoko čočky. Zná je asi každý, někteří je i používají. Já jsem s nimi měla většinou problém, protože všechny čočky, které jsem ochutnala byly takové jakoby tukové. Prostě čokoláda se kolem nich prošla hodně daleko. To se ale o těchto čočkách říct nedá. Až překvapivě opravdu chutnají jako čokoláda.
Cantuccini. To je jedna velká epizoda pro mě. Já je miluji, mám na ně recept i na blogu a peču je pravidelně. Většinou si jich udělám z kila a říkám si, že mi nějakou dobu vydrží. Bohužel většinou vydrží tak den. Jsou tak dobré, že si je vždy vezmu k tv a prostě sním celou misku.
V Itálii se jedí s dezertním vínem, vlastně se do něj namáčí. Jsou to takové mandlové suchárky. Já je s vínem nejím, já je jím jen tak nebo max. s kakaem či čajem.
V Chef shopu je nabízí, chuťově jsou výborné a obr pytel něco kolem 60 Kč. Což mě velice mile překvapilo.
Můj manžel se zastavil hlavně u jedné věci a to bylo balsamico, redukce balsamica. Bylo nějaké supr trupr spešl, vyráběno ze strašně moc vína a zredukováno do jedné asi 250 ml velké lahvičky.
Já vyloženě nadšenec balsamica nejsem. Octová chuť mi vyloženě k srdci nepřirostla, i když občas na něj opravdu chuť mám.
Co musím ale zdůraznit, tohle balsamico bylo asi to nejlepší, které jsem kdy chutnala. Jemná neagresivní chuť doplněna sladkým podtextem, ale ne moc sladkým. Dokážu si ho představit jak k salátům, tak k dezertům, zmrzlině či ovoci.

A taky jsme si jedno balsamico odnesli. Lahvička stojí 299 Kč, ale opravdu stojí za to!
Od téhle značky pravidelně kupuji v Chef shop pesto. Ale pochopila jsem, že tahle značka je prostě asi vážně skvělá.
Ochutnala jsem totiž sušená rajčata a byla vážně úžasná. Nic kyselého, štiplavého, pouze jemná chuť krásně uzrálých a usušených rajčat. Taky palec nahoru.
Ano, tady je to výše zmiňované pesto. U tohodle pesta si vždy říkám, zda se vůbec vyplatí si dělat domácí. Jasně že vyplatí, ale je prostě skvělé. Všeho akorát a nic neochuzeno :-)

Po ochutnávce a lehkém nacpání se pupku jsme se vrátili ke vstupu, kde byla připravená soutěžní otázka. Kdo chtěl, mohl napsat odpověď a kolem 16h se losoval vítěz. Cena byla úžasná a já si strašně přála to vyhrát.
A jak asi tušíte, nevyhrála jsem nic, škoda ... ale život jde dál :-)
Možná to bylo tím, že jsem měla špatnou odpověď. Co byste řekli Vy? Já si myslím, že základní pesto se skládá z čerstvé bazalky, čerstvého česneku, olivového oleje, piniových oříšků, soli a parmazánu. A tedy v Chef shopu seženete vše, kromě čerstvé bazalky a čerstvého česneku. I nějakou supr trupr sůl jsem tam viděla :-)
Takže odpověď vyplněna a jdeme dál. Od 14 hod. byl připraven kuchař, který měl vařit 4 jídla ze surovin, které Chef shop nabízí. To jsme si nemohli nechat ujít, takže jsme si sedli na velmi pohodlný gauč a listovali kuchařkami, které měli připravené v knihovně.
Čtrnáctá hodina se blížila, tak jsme se proplížili opět na ochutnávkové místo a zase si plnili bříška.
Kuchař byl na scéně a mohlo se začít vařit. Zapojil i diváky, což bylo dobrý. Začali jsme indickým jídlem a to Zelené kari s rýží... takže rozpálíme pánev, přidáme na ní lilek a pastu ze zeleného kari...
 Po chvíli přidáme cuketu...
 Potom citrónovou trávu...
Ještě zázvor a další suroviny a vše nandáme do obr pánve. Loupáním zázvoru byl pověřen můj manžel, jen ať se snaží... :-)
Než se dodělalo zelené kari, tak "jsme" dělali Salát Caesar. Jak každý ví, verzí je nespočet a tohle byla další verze, kterou jsem neznala...
 Manžel byl opět pověřen kuchtěním a to restováním houstiček na salát. Naštěstí nic nepřipálil...
Když se salát dokončoval, všem už skoro ukápla slina. Znáte to, první jídlo, to má každý ten největší zálusk...
Na salát kuchař připravil i zastřené vejce. Jen škoda, že to nedělal před našima očima. Nikdy jsem ho ještě nedělala a bojím se, že první zastřené vejce nebude zastřené, ale vajíčková polévka :-)
Tak a jdeme zpět na Zelené kari. To už bublalo vesele ke konci. Už jen pár ingrediencí, promíchat a můžeme nandavat.
V průběhu vaření jsme zase ochutnávali, ale nebojte, ochutnávali i jiní. Aby to nevypadalo, že jsme to tam celé vyjedli pouze my :-)
 Přidáme ještě hrášek...
 Limetku...
 A podáváme...
Já jsem v tuto chvíli byla tedy už totálně nacpaná, ale začalo se připravovat třetí jídlo a to Těstoviny se smetanou a houbovou omáčkou. Většina tohle jídlo miluje, já moc ne. Celkově smetanovým omáčkám a polévkám neholduji a když ano, tak velmi výjimečně.

Tahle verze mě ale mile překvapila, smetany tam bylo asi jako v Itálii a to je něco pro mě. Takže cibulka a orestovat...
 Poté přidáme houby namočené asi půl hodiny ve vodě...
 Zalijeme smetanou a povaříme...
 Přidáme parmazán, sůl a pepř a olivový olej...
 Promícháme a podáváme...
 No bylo to výborné, co si budeme povídat :-)
Tak a jdeme na poslední věc a to na palačinky. Kuchař měl těsto už hotové. Jediné co si pamatuji, že ho připravuje z 1 litru mléka, 9 ks vajec a 900 g mouky. Na palačinky se velmi těšila děcka...
 Dokonce měla tu možnost si zkusit i výrobu...
Palačinka byla namazána výše zmiňovaným kaštanovým pyré a jak jsem už říkala, je to dobrá pomazánka, ale příště menší vrstva, abych z toho neměla cukrový záchvat :-) Ale kdo to neochutnal, tak je téměř povinnost, to ochutnat. A doporučuji variantu s vanilkou...
Kuchařská show byla téměř u konce a my se vydali směrem k regálům objevit, co nám doma chybí. Bohužel pro Chef shop jsem měla téměř vše doma, ale nakoupila jsem si aspoň několik kg mouky na domácí těstoviny, nefiltrovaný olivový olej, který je naprosto nejlepší a ještě má úžasnou lahev, do které si potom můžete něco přelít. No a jak jsem psala o údivu mého manžela nad balsamicem, tak i to jsme si odnesli.

Rozloučili jsme se se slečnou organizátorkou a vydali se směr domov. Na dveřích mě ještě zaujala akce Chef parade a to akce na kurzy vaření 3 + 1. Kdo tam ještě nebyl, určitě to vyzkoušejte. Parta kuchařů je moc příjemná, prostory fajnové, mnoho se toho naučíte, suroviny nakoupíte a můžete to dostat či darovat někomu k blížícím se Vánocům.
 Takže tašky do ruky a na shledanou.
Ještě jedno malé shrnutí na závěr.
 
Od celkové akce jsem toho moc nečekala. Vlastně jsem toho ani moc nevěděla. Ale byla jsem velmi mile překvapená. Jak už personálem, který to uváděl, vařil a staral se o nás, tak nabídkou potravin.
 
Měla jsem možnost ochutnat, to co jsem ještě nikdy neochutnala, jako například artyčok v bylinkovém nálevu, kterým jsem byla naprosto unešená a jakmile začne grilovací sezóna, tak pro něj poběžím.
Díky této akci jsme také objevili božské balsamico, které bychom také asi nikdy neobjevili.
Potvrdila jsem si, že potraviny, které kupuji jsou úžasné a asi je nikdy nezměním.
 
Takže až bude další Ochutnávkový den v Chef shop, který má být pravděpodobně v lednu, tak mě tam určitě potkáte. Už máme přislíbené nějaké potraviny, které jsme v ochutnávce nenašli a prý přibydou i nějaké novinky.
 
A na úplný závěr poděkuji organizátorům za super akci, za milé představení shopu a péči a kdo ho ještě nenavštívil, tak ať co nejrychleji učiní na www.chefshop.cz. Myslím, že i psali něco o poštovném zdarma :-)
 
A poslední poděkování patří Vám a to za přečtení článku, komentáře, lajky, sdílení a doporučení :-)
 
Takže děkujeme, díky moc Vaše Kačí


Žádné komentáře:

Okomentovat