Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 15. dubna 2014

ROZMARÝNOVÉ GRISSINI (ITALSKÉ TYČINKY)


Že není nic jednoduššího, když má přijít návštěva, tak skočit do obchodu a koupit čipsy, tyčinky a oříšky? Děláte to také?
Já jsem byla vždy proti tomu. Ano je to jednoduché, ale kolikrát upéct si své vlastní pochoutky stojí i méně peněz a vypadáte jako šikovná hospodyňka, která se toho nebojí :)

Mám spoustu receptů, co si napeču do zásoby (např. z kila až dvou mouky) a pak to mám pro několik návštěv a ještě na několik večerů u televize.

Cena je opravdu nízká, kolik dnes stojí mouka droždí a trocha olivového oleje? A máte z toho přes kilo tyčinek :)

Jdeme na to...


Doba přípravy: 15 minut (+ pečení a kynutí)
Náročnost: malá
Počet porcí. přes kilo tyčinek

INGREDIENCE:
  • 1 kg hladké mouky (nejlépe 00)
  • 1 pytlíček droždí na 1 kg mouky (pozor prodávají i na 1/2 kg mouky)
  • 6 dcl vody
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky soli
  • 1/2 balení rozmarýnu nebo hrst čerstvého (použila jsem i tymián a to jsou také dokonalé)

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do velké, opravdu velké mísy nasypeme všechny ingredience a buď zapojíme robota, své ruce a nebo manžela :), tak to dělám já. A hněteme. Maminka mi vždy říkávala, že těsto je hotové, když se v něm tvoří nepravidelné bublinky.

 
Poté vezmeme druhou mísu a nelijeme do ní vařící vodu. Mísu s těstem postavíme na ni a přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Já to občas nechávám i přes noc.
Když je těsto vykynuté, posypeme vál hladkou moukou a část těsta na něj položíme. Poté válečkem vyválíme placku cca 1 cm tlustou a pokrájíme na cca 1 centimetrové proužky.
Přendáme na plech a necháme ještě chvilku vykynout a vložíme do trouby na nejprve 140 stupňů a po 10ti minutách na 160 stupňů.
Pečeme celkem 30 minut, ale hlídejte, tyčinky musí být krásně zlatavé.
Když těsto nebudete válet silou, tak nemusíte nechávat vykynout na plechu. Jelikož trouba hřeje a v místnosti mám teplo, tak tento proces vynechám a těsto je přesto krásně vykynuté.
Z tohoto množství připravíte opravdu velikou várku tyčinek. A všichni si je chválí :)


5 komentářů:

  1. Ahoj, právě jsme vytáhla z trouby italské tyčinky, svoje první. Ještě horké je cpu do pusy a musím říct, že super. Dala jsem napůl (domácí sušený ze zahrádky) tymián a rozmarýn a balada.
    Jednoduchý recept, který se dá zrovna zvládnout, když v bytě neteče voda. :)

    Díky za recept
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty jsi mi je tím připomněla, že jsem je už opravdu dlouho nedělala :-)

      Vymazat
    2. My jsme si je tak zamilovali, že zítra je upeču znovu na večerní posezení k belgickému tataráku, i když jsem si řekla, že chci omezit lepek, ale to můžu až od pondělí. :D
      Díky za tvoje videa a recepty, postupně zkouším. :)
      T

      Vymazat
  2. Tak už mi kynou :) Moc se na ně těším.

    OdpovědětVymazat